Sikeres volt az első Diáknap Tatán

Szeptember 27-én a diákoké volt a tatai Kastély-tér. 600 fiatal, 11 intézmény és szervezet interaktív standja, főzőverseny, lovasbemutató, különleges előadások és beszélgetések, tehetségek bemutatkozása tette gazdaggá ezt a napot. Az első tatai diáknapot a TAVIDÖK (Tata Város Diákönkormányzata), a TVÖLV (Te Vagy Önmagad Legjobb Verziója Egyesület), Tata Város Önkormányzata és a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság szervezte.

A megnyitón Rigó Balázs alpolgármester és Ködmön Kristóf diákpolgármester köszöntötte a résztvevőket. Ködmön Kristóf a lehetőségek napjaként jellemezte a diáknapot, Rigó Balázs pedig azt a sok újdonságot sorolta fel, amelyet a tatai fiatalok képesek megteremteni munkájukkal. A fellépő tehetségek között hallható és látható volt Bán Lili, Vámosi Patrik, Hadobás Zorka és Diószegi Orsolya. A városi diáknapon a diákönkormányzat 8 tagja vehetett át oklevelet és ajándékcsomagot kiváló ifjúsági és közösségi munkáért Rigó Balázs alpolgármestertől.

A színpadi beszélgetésekben szó volt a friss ifjúságkutatásról Sullivan Ferenccel, a social média helyes használatára adott tanácsokat Bezzeg Krisztián és Temesi-Ferenczi Kinga, az ego kérdésében pedig Kovács Orsolya adott inspiráló gondolatokat. A rendezvényt a Magyar, Izlandi Lovas Egyesület bemutatója színesítette.

Az Energiaügyi Minisztérium karbonsemlegesség vizsgáló autóbusza játékokkal is készült erre a napra. A résztvevők próbára tehették fenntarthatósági műveltségüket a Zöld Szerencsekerékkel, valamint megmérhették ökolábnyomukat és karbonlábnyomukat, hogy megismerjék, mennyire terhelik életvitelükkel a Földet. Hogy mit lehetett még kipróbálni a standokon? Ezer lehetőséget, játékot, próbára téve a figyelmet, és élvezve a kihívásokat.

A helyszínen 10 standon 11 szervezet várta a fiatalokat: Az Európa Ifjúsága Alapítvány, a Tempus Közalapítvány/Erasmus program, Gyermek és Ifjúsági Önkormányzatok Országos Tanácsa (GYIÖT), Kuny Domokos Múzeum, Peron Tehetségközpont, TAVIDÖK, Tatabánya Diákönkormányzata, Te Vagy Önmagad Legjobb Verziója Egyesület, ÁHI Jóga Egyesület, DOCK Közösségi Központ, Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság.

A városi diáknapon a Tatai Diákönkormányzat következő tagjai kaptak elismerő oklevelet és ajándékot az elmúlt év közösségi munkájáért: Boldog Zsófia, Bátki Piroska, Risóczki Lilla, Szénási Csilla, Barcza Panna, Ködmön Kristóf, Juranovics András és Juranovics Milán.

A főzőverseny mezőnyében 6 diákcsapat indult. A szakmai zsűrit két kiváló séf alkotta: Tóth Tivadar és Tatai Imre. A látványos és ízletes étkek kóstolása után  Rigó Balázs adta át a díjakat, a zsűri tagjaival. Első helyen végzett a Református Gimnázium „Főzőbajnokok” csapata, második helyezett lett a Kőkúti Általános Iskola „Ratatuille” csapata, míg harmadik helyen végzett a Fazekas utcai Iskola „Tuttolino” csapata.

„Kihívásokkal és sikerekkel teli napot tudunk magunk mögött. Aktív, vidám, érdeklődő fiatalokkal telt meg a Kastély-tér az első Tatai Diáknapon. A főzőverseny is nagy sikert aratott, következő alkalommal is jönnének a fiatalok és a zsűri két tagja is úgy köszönt el, hogy jövőre találkozunk. A kiállítók széles körben adtak ötleteket, lehetőségeket a fiataloknak sok területen” – nyilatkozta Szénási Edina, a TVÖLV elnöke.

(Szöveg és fotó: Cserteg István)