Szabó Szonjára emlékeztünk

Május 14-én a Güntner Aréna Városi Sportcsarnokban rendezték a IV. Szabó Szonja Para Képzőművészeti Biennálét és Para Boccia Emlékversenyt, a FODISZ és a Humanitás SE szervezésében, Michl József polgármester és Tata Város Önkormányzatának fővédnökségével.

2017 májusában szervezték meg először ezt a programot, azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben mutathassák be a fogyatékkal élők körében rejtőzködő tehetségeket, elismerést adva nekik és példát, értékeket felmutatva az ép társadalom számára.

Szabó Szonja 2016-ban, 38 évesen hunyt el. A súlyosan mozgássérült tatai képzőművész saját stílust teremtve alkotott, tagja volt a Szájjal és Lábbal Festő Művészek Nemzetközi Szervezetének, már gyermekként is számos hazai és nemzetközi díjat nyert, 2013-ban pedig Komárom-Esztergom vármegye Príma Díjasa lett. Szonja alapítója és aktív játékosa volt a Tatabányai Humanitás SE Boccia Szakosztályának, dobogós helyezései mellett 2011-ben Magyar Bajnok volt. Életműve idén felvételt nyert a Tata Települési Értéktárba, kulturális örökség kategóriában. Szabó Istvánné Helga, Szonja édesanyja a kiállítással kapcsolatban a sportcsarnokban elmondta: – Ebben az esztendőben kicsit eltértünk a hagyományoktól, hiszen most nem az ország különböző részeiből érkezett alkotásokat láthatja a közönség, hanem Szonja képeiből egy válogatást, amelyet Kövesdi Mónikának köszönhetünk. A kiállítás apropóját az adja, hogy Szonja munkássága bekerült a Tatai Helyi Értéktárba. Ez a kiállítás most 20 képből áll, melyek nagyobb része természeti ábrázolás, hiszen Szonja nagyon szerette az őt körülvevő természetet, és sokszor adott számára ihletet a teremtett világ.

A kiállítást Szigetvári Krisztina grafikusművész nyitotta meg, kiemelve, hogy alaposság, igényesség, érzelmek, őszinteség, mély szakmai alázat és példamutató szorgalom kísérte a művész munkásságát, mindez pedig időtlenné tette a képeit, melyeknek ereje az idő múlásával folyamatosan növekszik. Szigetvári Krisztina, aki művésztanára, mentora volt Szonjának, a kiállítás megnyitóján Robozné Schőnfeld Zsuzsanna önkormányzati képviselőtől, a Helyi Értéktár Bizottság elnökétől vett át az értéktárba való felvételt igazoló oklevelet.

A IV. Szabó Szonja Para Képzőművészeti Biennálé és Para Boccia Emlékversenyre több, mint 70 vendég érkezett városunkba. A sportverseny öt csapat 32 játékosának részvételével zajlott. Az esemény megnyitóján a résztvevőket Rigó Balázs, Tata alpolgármestere köszöntötte, kiemelve, hogy a programmal egy különleges személyiségre emlékezünk, aki városunk kulturális és sport életének egyaránt jelentős alakja volt. Rigó Balázs hozzátette: – Példaértékű munkásság és életút állt mögötte, olyan gazdag életművet hagyott ránk, ami újra és újra arra késztet bennünket, hogy emlékeztessük a világot az általa képviselt maradandó értékekre, s emellett lehetőséget kell adnunk a bemutatkozásra az újabb alkotóknak és sportolóknak is, hiszen ők viszik tovább mindazt, amit Szonja az életében megtestesített.

A Szabó Szonja Emlékkiállítás május 24-től-június 26-ig a Talentum Művészeti Szakgimnázium telephelyének aulájában, a galériában tekinthető majd meg hétköznaponként.