Szakmai napot rendezett a Kőkúti Iskola Matematika Tudásközpontja

A Kőkúti Általános Iskolában tett látogatást április 23-án Nagy-Vargha Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár, aki az intézményben működő Matematika Tudásközponttal ismerkedett az iskola szakmai napján.

Az Oktatási Hivatal Köznevelési Matematikai Tudásközpont programját a 2016-17-es tanévben indította el, akkor, az első évben 5 iskolát vontak be a programba. Ezt a 2017-18-as tanévben egy meghívásos pályázat keretében bővítették, s a Kőkúti Iskola sikerrel vett részt a pályázaton, így az országban jelenleg meglévő 14 Matematika Tudásközpontból az egyiket a tatai intézmény működteti. Nagy-Vargha Zsófia a helyszínen elmondta: – Nagyon fontos egy ilyen tudásközpont, hiszen nemcsak az adott iskolának kínál tehetséggondozó programokat, hanem a régió iskoláinak, tanárainak is. A Nemzeti Tehetségprogram egyik kiemelt célja, hogy nagyobb figyelem irányuljon a természettudományos tárgyakra, mert azt látjuk, hogy azok a nemzetek tudnak sikeresek lenni, ahol ezekben a tárgyakban kiemelkedő eredmények születnek.

A tudásközpontok a matematika terén tehetséges diákok felkutatásában és fejlesztésében jutnak szerephez: nyílt, matematikai célú tehetséggondozó szakköröket és foglalkozásokat szerveznek, tevékenységüket a régió pedagógusai számára is bemutatják; megismertetik és népszerűsítik a Tehetségkapu portál szolgáltatásait a térségi szakemberek, valamint a tanulók és a szülők körében is.

Tata Város Önkormányzata számos módon támogatja a helyi tehetséggondozást, ez is szerepet játszott abban, hogy elnyerte a Tehetségbarát Önkormányzat díjat. Az önkormányzat nevében Michl József polgármester korábban egy LEGO robottechnikai oktatócsomagot ajándékozott a Vaszary Iskolának, valamint egy EV3 LEGO Mindstorms Education oktató csomagot a Kőkúti Iskolának. A városvezető a szakmai nap megnyitóján úgy fogalmazott: – A tehetség sok plusz munkát jelent szülőknek, tanároknak és gyerekeknek egyaránt, hiszen a tehetség különleges adomány, aminek azonban szorgalommal is kell párosulnia, s ebben fontos szerepet játszik a szülők és a pedagógusok ösztönzése, köszönet jár nekik ezért a támogatásért.

Az április 23-i szakmai napra diákok, szülők és pedagógusok egyaránt meghívást kaptak. A Kőkúti Iskolában bepillantást nyújtottak számukra a fejlesztési lehetőségekbe, a tehetséggondozó és fejlesztő munkába, az oktatás mindennapjaiba.