Szeptemberben Tatán rendezik a Magyar Famászó Bajnokságot

A Magyar Faápolók Egyesülete idén Tatán rendezi meg az MFE Magyar Famászó Bajnokságot szeptember 13. és 15. között az Öreg-tó partján, a Kastély-téren, ahol az őszi esemény kapcsán tartottak sajtótájékoztatót április 22-én.

Magyarországon 2014 óta rendeznek versenyeket faápolóknak, a megmérettetéseknek korábban Budapest, Szeged, tavaly pedig Leányfalu adott otthont. A famászó versenyek az arboristák munkakörülményeit szimulálják a terepen. Az arborista a fák gondozásában jártas specialista, aki jól ismeri a fák szükségleteit, szakképzettsége és felszerelése révén képes biztonságban dolgozni a fák koronájában és megfelelően gondoskodni róluk. A faápolók a lakókörnyezet fáinak egyedi gondozását és fenntartását végzik. A faápolás egyébként egy gyűjtőfogalom, amely magában foglalja a mesterséges környezetben álló fákkal kapcsolatos tevékenységeket, a faültetéstől, az alpin technikával végzett ápoláson át, végső esetben a fa cseréjéig. Hazánkban a faápolók szakmai képzését és a fák érdekeinek védelmét a Magyar Faápolók Egyesülete (MFE) végzi, így a Magyar Famászó Bajnokság is az MFE égisze alatt szerveződik.

Az első hivatalos famászó versenyt 1976-ban, az Amerikai Egyesült Államokban tartották a International Society of Arboriculture (ISA) szervezésében. Az ISA egy olyan szervezet, amely világszinten egyesíti a famászókat és fákkal dolgozókat úgy, hogy versenyeket, képzéseket, konferenciákat szervez tagjainak. A Magyar Faápolók Egyesülete frissen belépett tagja az ISA-nak, így a magyar bajnokság egy akkreditált nemzetközi megmérettetés, ahol a győztes versenyzők jogot szereznek az európa és világbajnokságon való részvételre.

Ócsvári Gábor, az egyesület elnöke a tatai sajtótájékoztatón elmondta: – A versenyen a szakemberek bemutatják, hogy mi is a famászás, és hogy milyen modern technikája van ennek a műfajnak. Az eseményeken sokat lehet tanulni, a segítők és az érdeklődők egyaránt számos új ismerettel találkozhatnak, a közönséget a látványos versenyszámok mellet a fákhoz kapcsolódó egyéb ismeretterjesztő programok is várni fogják. Ócsvári Gábor kiemelte: – A bajnokság szervezői számára kiemelt fontosságú a fák védelme, épségének megőrzése és a versenyzők maximális biztonsága. A szeptember 13. és 15. között zajló tatai verseny szombati napján a selejtezőn 5 fán zajlanak majd az események a Kastély-téren, vasárnap pedig a döntőre kerül sor.

A versenyen a természettel való kapcsolódást és a fáramászás mesterségét ünneplik a résztvevők, akik a világ minden tájáról érkeznek szeptemberben városunkba, hogy összemérjék tudásukat az alpintechnikával végzett lombkorona ápolás nyújtotta kihívásokban. A jelentkezők 5 versenyszámban mérik össze a tudásukat, ezek a következők:

-gyors mászás

-szabad mászás

-munka mászás

-dobás és

-mentés.

A verseny izgalmán túl a bajnokság felhívja a figyelmet a környezettudatosság fontosságára, és népszerűsíti a fenntartható városi faápolási gyakorlatokat. A háromnapos rendezvény alatt a tervek szerint szakmai előadások és ismeretterjesztő workshopok is várják az érdeklődőket, kicsik és nagyok egyaránt jól szórakozhatnak majd és közelebbi kapcsolatba kerülhetnek a fákkal.