Szobor állít emléket Császár Attilának Tatán, a Császárkertben

Császár Attila, a Tatai Hódy Sportegyesület egykori alelnöke, népszerű edzője emléke előtt tisztelegve avattak szobrot Tatán a Császárkertben, a Császár Attila utcában szeptember 29-én.

Az emlékmű felállításának ötlete személyes indíttatásból született, a lakóparkot építő CreateHome Kft. tulajdonosa, ügyvezetője, Gacsal Tibor kezdeményezésére. Gacsal Tibor személyesen is jól ismerte Császár Attilát, aki korábban a fia edzője volt, s akivel baráti kapcsolatot ápolt. Ahogyan a szoboravatáson elmondta, szinte magától jött az ötlet, hogy a lakópark utcáját róla nevezzék el, a szoborral pedig méltóképp akart tisztelegni Csaszi alakja előtt.

Császár Attila, a Tatai Hódy Sportegyesület alelnöke, edzője 2017-ben hunyt el. 1958-ban született, s 1970-ben kezdett kajakozni Tatán. Ifi válogatottsága után bekerült a felnőtt válogatottba, ahol több mint 60 nemzetközi viadalon képviselte eredményesen hazánkat. A sokszoros Magyar Bajnok versenyzői pályafutását 1985-ben fejezte be, tapasztalatait a Hódy SE vezetőedzőjeként adta tovább a következő generációknak, odaadó lelkesedéssel. Szakmai munkáját és edzői tevékenységét tanítványai országos és világversenyeken elért eredményei is bizonyították, eredményes szervezőkészségét a folyamatosan fejlődő Kajakház és a magas színvonalú hajópark is igazolta. Munkaszeretete, nyílt, szókimondó gondolkodása hiteles emberré tette, aki körül a sportegyesület tovább tudott fejlődni a városunkban élők örömére és Tata hírnevének öregbítésére. Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2009-ben Tata Városáért kitüntetés ezüst fokozatában részesítette, vezető edzőként a kajak-kenu utánpótlás nevelés területén végzett tevékenységéért, az egyesület vezetésében betöltött szervező, irányító munkájának elismeréséért.

A Császár Attilát alakját megformáló szobrot V. Smídt Róbert szőgyéni szobrász és fafaragóművész, Tata Város díszpolgára készítette. A 3 méteres, tölgyfából faragott emlékmű előtt Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke úgy fogalmazott: – Császár Attila igazi közösségépítő, közösségteremtő volt, s egy teremtő ember értékét valójában az mutatja meg, mi marad utána. A kajak-kenu sport pedig szépen fejlődik tovább, ami annak is köszönhető, hogy Csaszi egy stabil örökséget hagyott maga után.

A szoboravatáson elhangzott köszöntők sorában Michl József polgármester kiemelte, szép párhuzam, hogy az emlékművet Smídt Róbert fafaragó készítette, hiszen a szobor megalkotása a fából, hasonlít ahhoz a munkához, melyet Császár Attila is végzett, aki a fiatal tehetségekből sok csiszolással, formálással kiváló sportolókat és embereket faragott.