Szőgyéni Napot rendeztek Tatán

Szőgyéni Napot rendezett május 13-án Tata Város Önkormányzata. Az eseménydús programban tataiak és szőgyéniek közösen vettek részt, ezzel is erősítve a két település között 27 éve fennálló barátságot.

A Szőgyéni Nap az Interreg VI-A Magyarország-Szlovákia Program Kisprojekt Alapjának pályázati támogatásával valósult meg, 85 szőgyéni vendég és természetesen tataiak közreműködésével. A hozzánk érkezők között voltak a szőgyéni képviselő-testület tagjai és a kulturális élet aktív képviselői, a Szépkorúak Klubjának tagjai, valamint egy diákcsoport a Csongrády Lajos Alapiskolából.

Szőgyén község és Tata városa 1997-ben kötött hivatalos testvértelepülési kapcsolatot, s azóta számtalan közös esemény, ünnepi program, projekt valósult meg ennek a barátságnak köszönhetően. Tata kilenc hivatalos testvértelepülési kapcsolattal rendelkezik, ezek közül kiemelkedik a szőgyéni, mely mögött a legaktívabb partnerség áll évente 18-20 találkozóval, 150-200 résztvevővel, családi és baráti kapcsolatok mellet intézmények, civil szervezetek összefogásával. A Szőgyéni Nap ezt az összetartást, szövetséget erősítette tovább, különböző programok mentén. A délelőtti órákban szakmai eseményekre, beszélgetésekre került sor, a képviselő-testületek és a hivatali szervezetek vezetői találkoztak a Városházán, kulturális kerekasztal zajlott a Piarista Rendházban, illetve szőgyéni és tatai nyugdíjasok osztották meg egymással gondolataikat a Fenyő-téri székházban. A délelőtt zárásaként a Városháza dísztermében Michl József és Méri Szabolcs polgármesterek aláírták azt a megállapodást, mely a testvértelepülési együttműködés folytatását rögzíti. A dokumentum hangsúlyozza a két fél elkötelezettségét az olyan tevékenységek további támogatásában, melyek erősítik az intézmények, szervezetek és magánszemélyek együttműködését, barátságát, kiemelten a kultúra, az oktatás és a sport területén.

A délutáni program része volt többek között a Magyary Ház és a Malomkert látogatása, a nap zárásaként pedig a Güntner Aréna Városi Sportcsarnokban rendezték meg a testvértelepülési kapcsolatban részt vevő együttesek és szervezetek közös műsorát. A helyszínen köszöntőjében Michl József hangsúlyozta, hogy a tataiak és szőgyéniek közötti összetartozás és szeretet az egymáshoz való hűséget is jelenti, amely nagy felelősséggel jár, hiszen tovább kell adni a következő generációknak. Méri Szabolcs a sportcsarnokban köszönetét fejezte ki Tatának azért, amiért partnerségével segíti a szőgyénieknek megőrizni magyarságukat, emellett kiemelte: – az őszinte barátság és a kölcsönös tisztelet példaként szolgálhat más települések számára is.

Az esti záróeseményen részt vett Berényi Kornélia, a Csongrády Lajos Alapiskola diákjai, az Iglice néptáncegyüttes és a Szőgyéni Dalkör, a Fazekas utcai Általános Iskola Kodály kórusa és az iskola diákjai, a Honvéd Bajtársi Klub Őszirózsa dalköre, valamint Varga Lilla.