Szúnyoggyérítés július 10-én

Az önkormányzat finanszírozásából ismét földi kémiai védekezésre kerül sor Tata város egyes részein 2023.július 10-én, a napnyugta utáni időszakban. Kedvezőtlen időjárás esetén tartaléknap az azt követő 2 nap.
A város alábbi részein lesz szúnyoggyérítés:
– Remeteség, Fáklya, Kertváros, Öreg-tó, Cseke-tó, Fényes- fürdő környéke
– Kocsi u., Dob u., Fellner Jakab u., Balassy Bálint u., Iskola u.
– Újhegy tavak környéke: Akácfa u., Nagy Lajos u., Tavasz u., Juharfa u., Váci M.

Az irtás során felhasznált szer kizárólag a csípőszúnyogokat (imágókat) pusztítja el, a környezetre nincs káros hatással. A kémiai irtás során felhasznált készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer. A készítmény a kijuttatott mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.