Tájékoztatás hársfák, gyertyánok, platánfák permetezéséről

Tájékoztatjuk a tataiakat, hogy a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal alvállalkozó bevonásával végzi a város közterületein a kémiai növényvédelmet. A tevékenységet a 43/2010. FVM rendelet szabályozza. (letölthető itt: https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1000043.FVM ).

A rendelet szerint ezt a tevékenységet csak 22:00 és 06:00 óra között szabad végezni. A bevont alvállalkozó minden szempontból megfelel a rendeletben támasztott feltételeknek.

A következő tervezett növényvédelmi kezelésre 2024. 05.31. és 2024. 06. 14. között kerül sor Tatán a hársfák, gyertyánok, platánfák megóvása érdekében.

A felhasználásra kerülő szerekről a mellékletben olvashat.

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

 

Melléklet:

SKM_C25823071711390