Tájékoztatás patkányirtásról

Tata városában ez év januárjától Kristóf Milán e.v. végzi a patkányok irtását. 

Miért szükséges védekezni a patkányok ellen? 

A patkányok ellen közegészségügyi-járványügyi jelentőségük, valamint gazdasági károkozásuk miatt szükséges védekezni. A városokban a patkányok előfordulása jórészt a csatorna- hálózathoz (nem ritkán lakó́- és más épületek pincerendszeréhez) kötődik. 

Hogyan történik a patkányirtás?

A kezelés elvégzésével megbízott vállalkozó szakember több fázisban, a csatornahálózatban helyez ki rágcsálóirtószert. Az etetőpontok visszaellenőrzésére minimum két alkalommal kerül sor. Amennyiben a második ellenőrzés során is patkány előfordulását állapítja meg, a kezelést a felszínre is kiterjeszti.

A kezelés engedélyezett, véralvadásgátló hatóanyagú rágcsálóirtószerrel történik.  Annak érdekében, hogy az irtószerhez illetéktelen személyek és háziállatok ne férjenek hozzá, a patkányirtást végző szakember az irtószert felirattal ellátott, lezárt műanyag etetőládákban helyezik ki. Amennyiben az irtószer mégis ember vagy háziállat szervezetébe kerülne, a ládán található információk (irtószer hatóanyaga, ellenanyag megnevezése) birtokában háziorvoshoz vagy állatorvoshoz kell fordulni.

Hogyan segítheti a lakosság az irtás sikerét?

A lakossági együttműködés nagy mértékben segítheti a program sikerességét!

Jelentse, ha élő patkányt vagy patkánytetemet észlel!

Lehetőség szerint e-mail-ben tegye meg bejelentését a zerokartevoirtas@gmail.com e-mail címen. A bejelentésben meg kell adni az észlelés pontos helyét (utca, házszám), rövid leírást a látottakról (pl. élő patkány/patkánytetem a pincében), valamint egy telefonos elérhetőséget.

Amennyiben nincs módja e-mail-t küldeni, a szolgáltatást végző szakember a +36 /70-301- 5515-ös  telefonszámon is fogadja a bejelentéseket, hétfőtől péntekig 8:00 órától 16:00 óráig.

A vállalkozó a kezelést a bejelentésben jelzett helyen legkésőbb a bejelentést követő egy héten belül megkezdi. Az elhullott állat minden esetben veszélyes hulladék.

FONTOS! 

Ne szemeteljünk, tartsuk rendben környezetünket!

Az utcai szemetelés elősegíti a patkányártalom kialakulását, illetve hozzájárul a patkánypopuláció fennmaradásához.

A szemetet mindig a hulladéktárolóba dobjuk! A háztartási hulladékot tároljuk elzárva! Az udvaron, kertben vagy melléképületben ne halmozzunk fel hulladékot, építési törmeléket, lomot.

A közterületen történő kóborállat etetés több veszélyt is rejt magában (pl. odacsalogatja, fel hizlalja a patkányokat) és közegészségügyi szempontból is aggályos.

Ne nyúljunk a kihelyezett rágcsálóirtószerhez!

A rágcsálóirtószer kihelyezése csak úgy lehet eredményes, ha illetéktelenek nem nyúlnak sem az irtószerhez, sem a patkányetető ládához. Az irtószer etetőládából történő kiszórása, és a láda áthelyezése tilos!