Takarékossági intézkedésekről egyeztetett az önkormányzat cégeivel és intézményeivel

A városi intézmények és cégek vezetőivel tartott egyeztetést az önkormányzat október 4-én a Városházán, a megemelkedett energiaárak miatti intézkedésekkel kapcsolatban.

Az energiaárak nagymértékű emelkedése az önkormányzatot is komolyan érinti, 2022 végéig várhatóan 100 millió forintos többletkiadást jelent Tatának az energiaköltségek kifizetése. Azért, hogy a városüzemeltetés továbbra is stabilan, biztonságosan működhessen, az önkormányzat számos olyan intézkedést tesz a következő időszakban, melyekkel pénzügyi és energiamegtakarítást ér el. Michl József polgármester ezzel kapcsolatban a Városházán elmondta: – Nagyon fontos egyeztetnünk azokat a változtatásokat, melyeket az energiaköltségeink – a gáz, az elektromos áram és a távhő – árának emelkedése miatt vezetünk be. A városvezetés áttekintette az intézményeink működését, és mivel már több, mint 10 éve alkalmazunk energetikus szakembert, így ennek köszönhetően nagyon pontos viszonyítási adatok állnak a rendelkezésünkre az elmúlt esztendőkről. A nagy fogyasztással működő épületeinkre vonatkozóan közbeszerzési eljárás keretében már sikerült szerződést kötnünk a gázra, ebben az esetben körülbelül 1000 forintos köbméterárral számolunk a következő hónapokban. A kisebb gázfogyasztású intézményeink esetében a beszerzés még folyamatban van, emellett pedig azt látjuk, hogy a távhő díja a korábbihoz képest hat-hétszeres lesz. Azt kell most egyeztetnünk és összehangolnunk a cégeinkkel, intézményeinkkel, hogy ki milyen megtakarítást, költségcsökkentést, vagy éppen bevételnövekedést tud elérni. Tata polgármestere hozzátette: – Az önkormányzat megkezdte a konkrét takarékossági intézkedéseinek bevezetését, ilyen például, hogy elmaradnak az Öreg-tavi Nagy Halászat kísérőprogramjai, döntöttünk arról, hogy idén nem lesz év végi ünnepi díszkivilágítás a városban, és a tanuszoda is zárva marad az év hátralévő részében. A legapróbb megtakarításokat is össze kell gyűjtenünk, hogy a 2022 végéig keletkező, 100 milliós pluszköltséget ki tudjuk gazdálkodni, 2023-ban pedig akár az 1 milliárd forintot is elérheti majd az a többletkiadás, ami az energiaárak növekedéséből fakad – hangsúlyozta Michl József.

A témával összefüggésben a képviselő-testület szeptemberi ülésén már tárgyalt egy tájékoztatóról, amely a lehetséges megtakarításokat is sorra vette. Az önkormányzat példát szeretne mutatni a takarékossági intézkedésekkel, ezért ahol a rendszer lehetővé teszi, illetve a környezet megfelelően megvilágított, ott az épületei díszvilágításait lekapcsolja. További lehetőség a díszkutak, szökőkutak, automata öntözőrendszerek leállítása is, ezzel az áram költségeken felül jelentős vízdíjat is meg lehet takarítani, de egy szárazabb október esetén lehetőség lesz az öntözőrendszer eseti manuális visszakapcsolására. A takarékosság jegyében a következő időszakban lekapcsolják a díszvilágítást a Tatai Várban, az Eötvös Gimnáziumban, az Esterházy- kastélyban, a Szent Kereszt Plébániatemplomban, a Kálvária-dombon a Kálvária szoborcsoportnál és a Fellner Jakab kilátónál, valamint éjjelente szünetelni fog az Angolkert közvilágítása. Döntést kell hozni arról is, hogy az előttünk álló időszakra mely épületeket lehet időszakosan bezárni, a működést minimálisra csökkenteni, vagy megszüntetni. Ilyen épület például a nemrég visszakapott Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Fenyő-téri fiók könyvtára, amelyet a fűtési időszakban nem fognak üzemeltetni.

A költségtakarékos működés természetesen érinti a Tatai Közös Önkormányzati Hivatalt, mely jó példával szeretne elöl járni, ezért a hivatal vezetése számos intézkedés bevezetését tervezi. Ezzel kapcsolatban dr. Horváth József jegyző tájékoztatott arról, hogy felülvizsgálják a jelenlegi munkarendet, beleértve a munkaidő rendszerét, a kötelező feladatellátás energiaigényét és a különböző irodák, hivatali egységek fűtését is. Ehhez szakértőket vesznek igénybe, akik optimalizálni tudják a fogyasztást, illetve a módszertant, mindennek a tapasztalatait pedig továbbítani fogják a városi intézmények felé. Átnézik emellett az összes olyan munkavállalói megbízást, amelyek ebben a nehéz időszakban átmenetileg esetlegesen felfüggeszthetőek, és azt is vizsgálni fogják, hogy mely épületeket vagy épületrészeket lehet ideiglenesen kivonni a működésből.