Tanösvényekről szerveztek konferenciát városunkban

Az Által-ér Szövetség szervezésében rendeztek szakmai konferenciát „Tanösvények a jövőben” címmel október 11-én az Új Kajakház Ökoturisztikai Központban.

Az Által-ér Vízgyűjtő Helyreállítási és Fejlesztési Szövetség a „Tata környezet- és természetvédelmi jeles napjainak, hagyományainak megőrzése” elnevezésű  projekt keretében rendezte meg az eseményt. Michl József polgármester, az Által-ér Szövetség elnöke elmondta, hogy a konferencia az önkormányzat CLLD-HACS pályázatának köszönhetően szerveződött, ez a pályázat 31 civil szervezet számára nyújtott pénzügyi támogatást különböző projektek megvalósítására. Michl József hozzátette: – A szövetség továbbra is zászlóvivőként, az élen járva szeretne szerepet vállalni a térség és Tata teremtett, természeti örökségének bemutatásában, s olyan jó példákkal szolgálni, mint a nagy népszerűségnek örvendő Fényes Tanösvény.

A hazánkban és Európában egyaránt közkedvelt tanösvények jó lehetőséget kínálnak a turistáknak, kirándulóknak, de emellett a környezeti nevelésben, iskolai oktatásban is fontos szerepet tölthetnek be. A tatai konferencia olyan kérdéseket járt körbe, melyek érintették a tanösvények üzemeltetői előtt álló jelenkori kihívásokat, a lehetséges fejlesztési irányokat és a fenntarthatóságot is.

Dr. Musicz László, az Által-ér Szövetség szakmai igazgatója a témáról úgy nyilatkozott:- Tata már közel egy évtizede élen járt abban, hogy a térségben tanösvények létesüljenek, hiszen a környezetünknek nagyon jó adottságai vannak, ez pedig inspirál arra, hogy ezeket az értékeinket be is mutassuk az érdeklődőknek. Így született meg 2013-ban az első, mai értelemben vett tanösvény, amelyet a következő esztendőkben sorra újak követtek. Ezek mind érdekes tapasztaltokat hoztak, sokat tanultunk a fenntartásukról, a nehézségekről, az eredményekről, mindezek összegzését célozta meg a konferencia.

A Gerecse Natúrparkban jelenleg 15 tanösvény működik: – a Dunaalmási Kőpite-túrakörök, a Tatai Fényes Tanösvény, a Réti-tó Tanösvény, a Kálvária-domb és Geológus Kert útvonala, az Öreg-tó Sétaút, az Által-ér Völgyi Tanösvény, a Vértesszőlősi előember-telep, a „Tájban élő ember” Túraútvonal, a Kocsi Hosszú-völgy Tanösvény, a Gerecse Kapuja Tanösvény, a Tardosi Malom-völgy, Péliföldszentkereszt – Szent Kút, a Kismosó- forrás Tanösvény, a Szelíd energia tanösvény és a Nagy Aggófű Tanösvény. A jövő tervei között van egy vizes tanösvény kiépítése a Tófarokban, egy másik  a Réti halastavaknál, amely ott tórehabilitációval összefüggésben épülhetne meg, valamint a Tatai Fényes Tanösvény továbbfejlesztése is szerepel az elképzelések között, egy lombkorona sétány kialakításával.