Tata adhat otthont a Ramsari Városok 2025-ös nemzetközi szakmai találkozójának

Múlt héten rendezték a Ramsari Városok polgármestereinek, delegációinak nemzetközi szakmai találkozóját. Az eseménynek Franciaország adott otthont június 8. és 10. között Amiens-ben, ahol Tata is képviselte magát. A találkozóval kapcsolatban június 15-én tartottak sajtótájékoztatót a Városházán.

1971 február 2-án az iráni Ramsar városában írták alá a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyekkel kapcsolatos Ramsari Egyezményt, mely 1975-ben lépett hatályba, s amelynek célja a vizes élőhelyek megőrzésének elősegítése, és az ehhez szükséges jogi, intézményi keretek megalapozása volt.

A Ramsari Egyezmény nemzetközi titkársága 2017-ben első ízben hirdette meg a „Wetland City” („Ramsari Város”) pályázatot, melyre Magyarország Tatát akkreditálta, tekintettel a tatai Ramsari területek (főleg az Öreg-tó) megóvása, rehabilitációja és turisztikai, oktatási, gazdálkodási szerepükben kialakított jó gyakorlata miatt. Mivel az egyezmény eredetileg a vonuló madarak védelme érdekében jött létre, így a tatai pályázat jelentős részben az Öreg-tó madárvonulásban betöltött szerepét, és e nemzetközi viszonylatban is egyedülálló szerep megőrzéséért kifejtett tevékenységet hangsúlyozta. Végül, a Ramsari Egyezményt aláíró országok küldöttségeinek részvételével zajló dubaji világkonferencián 2018. október 25-én Michl József polgármester vehette át Tata nevében a Ramsari Város kitüntető címet, amely a vizes élőhelyeink védelméért kifejtett tevékenységek nemzetközi elismerése.

Rigó Balázs alpolgármester, aki múlt héten Franciaországban a magyar delegáció tagjaként tartott előadást a tatai vizes élőhelyekről, a Városházán elmondta: – Nagy jelentősége van annak, hogy ilyenkor a világ különböző pontjairól érkező emberek találkoznak, hiszen Kelet-Ázsiától Kanadáig képviselték a delegációk országaikat, rajtunk kívül Európából francia és spanyol tagjai vannak ennek a közösségnek. Ez az a fórum, ahol megismerhetünk számos széleskörű tapasztalatot, jó gyakorlatokat például azzal kapcsolatban, hogy más helyszíneken hogyan állítanak helyre vizes élőhelyeket, hogyan kezelik és hogyan mutatják be ezeket a látogatóknak. A három napos rendezvényen sok témában hallhattunk szakmai előadásokat a helyi és a nemzetközi megoldásokról. Rigó Balázs kiemelte: – Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy mind az elmúlt évek munkája, mind pedig az idei konferencia tapasztalatai alapján nekünk ítélték oda a 2025-ös konferencia megrendezésének lehetőségét, tehát a negyedik ilyen nemzetközi találkozó helyszíne Tata lesz.

Az eseményre a tervek szerint 2025 novemberében, a Tatai Vadlúd Sokadalom idején kerül majd sor. Előtte, 2024-ben pedig egy fiatalokból álló delegáció utazhat Dél-Koreába, ahol egy ifjúsági találkozót szerveznek a Ramsari Városok képviselői számára.