Tata elnyerte a települési Hild János-díjat

Tata Város Önkormányzata elnyerte a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) Hild János-díját, az értékekkel gazdálkodó, koncepciózus, tudatos, városfejlesztésért. A településfejlesztés területén kiemelkedő eredményekért adományozott elismerést október 21-én Pécsen vette át Salamin Gézától, a MUT elnökétől Michl József polgármester, Rigó Balázs alpolgármester és dr. Horváth József jegyző. Az elismerés nyomán Komárom-Esztergom megyében Tata lett az első Hild-díjas település.

A Magyar Urbanisztikai Társaság ebben az évben már 38. alkalommal adta át a települési Hild János-díjat a céltudatos, fenntartható, integrált, stratégiai településfejlesztés terén kimagasló eredményeket elért önkormányzatoknak. A Hild János-díj egy alkalommal legfeljebb három pályázónak adható, külön kerülnek elbírálásra a 2000 fő alatti, a 2000 és 20.000 fő közötti, valamint a 20.000 fő feletti lakosú települések pályázatai. A díjat a MUT elnöksége ítéli oda, az elnökség tagjainak, a társaság szakmai tagozati és területi csoportvezetőinek, a területi főépítészeknek és a regionális fejlesztési ügynökségeknek a véleményét is kikérve.

A díjra pályázatot nyújthatott be minden olyan önkormányzat, amely legalább nyolc éve dokumentáltan tudatos, célszerű stratégia alapján tervezi és valósítja meg fejlesztéseit, saját fenntartható fejlődéséhez alkalmazva az urbanisztika eszköztárának széles körét. A tatai pályázat többek között városunkat, a helyi településszerkezet valamint az épített és természeti környezet viszonyát, a városfejlesztés tervezésének rendszerét és koncepcióját, illetve a már megvalósult programokat és projekteket mutatta be.

A városfejlesztéssel és tervezéssel fél évszázada foglalkozó Magyar Urbanisztikai Társaság méltatásában többek között a következőket fogalmazta meg a tatai elismeréssel kapcsolatban: „Tata, a 2008-ban elfogadott hosszú távú és komplex Magyary-tervében megfogalmazott városfejlesztési politikával sikeres, számos rangos díjjal elismert erőfeszítést tett az épített környezet minősége, az élhetőség, a lakhatóság, a társadalmi integráció, a fenntarthatóság és természeti környezet értékeinek fejlesztése terén, melyből kiemelkedik a magyarországi városok közül másodikként 2013-ban kapott, az Európa Tanács által adományozott Európa-díj… Tata az elmúlt 20 évben integrált megközelítéssel megújította városközpontját, szolgáltatási infrastruktúráját, fejlesztette természeti környezetét, parkjait, kerékpáros közlekedési hálózatát, s ebben hangsúlyt kapott a társadalmi szolgáltatási hálózat illetve a közösségi terek fejlesztése.”

A társaság évente megrendezi az Országos Urbanisztikai Konferenciát, melyre idén a Pécsi Tudományegyetem társszervezésével október 20-án és 21-én került sor Pécsen, a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban. A helyszínen, a konferencia második napján került sor a települési Hild János-díjak ünnepélyes átadására, az eseményen Tata mellett Szeged részesült a kitüntetésben. A díjazottak vállalják, hogy az átvett érem nagyított változatát köztérre kiállítva, vagy központi helyen lévő épület falára szerelve helyezik majd el saját településükön.