Tata felkészült a kárpátaljai menekültek fogadására

Michl József polgármester vezetésével Tata Város Önkormányzata humanitárius tanácsot hozott létre az Ukrajnából a háború elől Magyarországra menekültekkel kapcsolatos segítségnyújtás feladatainak koordinálására és végrehajtására. A tanács tagjai: a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal, a Szociális Alapellátó Intézmény, a Tatai Városkapu Zrt. és a Tatai Városgazda Nonprofit Kft. munkatársai, a munkában közreműködnek a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Katolikus Karitasz helyi szervezetei.

Az önkormányzat két központi ügyeleti telefonszámot működtet, éjjel nappal hívható a 06-30/114-0716-os, és munkaidőben hívható a 34/588-638-as szám, melyeken bármilyen, a menekülthelyzettel kapcsolatos információ kérhető és bejelenthető. A bejelentéseket online is folyamatosan meg lehet tenni a menekultsegites@szaitata.hu e-mail címre.

Kérjük, hogy akik nem segítséget kérnek, de tudnak Tatán már ellátott menekültekről, azt is jelezzék, ugyanis az önkormányzat egy központi adatbázist létesít, amely alapján segíti és koordinálja az elszállásolást, az egészségügyi, szociális, oktatási, munkavállalási és egyéb ellátási igényeket, lehetőségeket. Aki magánszemélyként vagy szállásadóként szeretne és tud részt vállalni a menekültek elhelyezésében, kérjük, hogy szándékát a fenti elérhetőségek valamelyikén szintén jelezze.

Az önkormányzat, a felajánlásokon túl a menekültek elhelyezésére a Fényes fürdő területén jelölt ki átmeneti szálláshelyeket, az ezzel kapcsolatos munkák megkezdődtek, a szállások felkészítése a menekültek fogadására folyamatosan zajlik. A város egyeztetett a menekült gyermekek napközbeni ellátásáról is, iskolai, óvodai elhelyezésük biztosított.

A városban több helyen is van adománygyűjtés, Tata Város Önkormányzata a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportjával közösen szervezte meg a gyűjtést. A szeretetszolgálat tatai csoportja jelenleg elsősorban tartós, főként azonnal fogyasztható élelmiszert – konzervet, kis kiszerelésű üdítőitalokat, ásványvizet, édességet – tisztítószereket, tisztálkodási szereket, higiéniai termékeket, pelenkát, ágyneműt és törölközőt gyűjt. Ruhaneműt jelenleg nem tudnak fogadni, abból ugyanis nagy készlettel rendelkeznek. Az adományokat hétfőtől péntekig 8 és 16 óra között lehet leadni Tatán a Vasút utca 64. és 64/a. szám alatt, az adományozással kapcsolatban a 06/34-382-842 telefonszámon lehet kérni további információkat.

Aki a menekültek megsegítését és az ezzel kapcsolatos önkormányzati munkát pénzzel szeretné támogatni, az megteheti az önkormányzat támogatási alapjának számlaszámára történő utalással. Számlatulajdonos: Tata Város Önkormányzata, Számlaszám: 50440016-10030091.