Tata Város Díszpolgára címben részesült Labanc Györgyi

Tata Város Önkormányzat Képviselő – testülete 2023-ban a Tata Város Díszpolgára címet adományozta Labanc Györgyi pedagógusnak, a Természetes Életmód Alapítvány elnökének, aki az elismerést augusztus 20-án, a Kossuth téren megrendezett városi ünnepségen vette át.

Labanc Györgyi az Agostyáni Ökofalu létrehozásáért és a tatai gyermekek környezeti nevelésében végzett elhivatott, alázatos, több évtizedes példaértékű munkásságának elismeréseként részesült a kitüntetésben.

Labanc Györgyi óvodapedagógus, közoktatási szakértő, akit a környezeti nevelés élő legendájaként is emlegetnek, a környezeti nevelés óvodapedagógiai irányzatának egyik hazai megteremtője. Munkássága során kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy a gyermekek minél jobban megismerhessék, saját maguk tapasztalhassák a természet iránti felelősségteljes magatartást, a felelős gondoskodás képességét, amely az állatok és növények iránti érzékenység fejlesztésével érhető el. Alapítója és aktív tagja számos civil kezdeményezésnek, többek között a Természetes Életmód Alapítványnak, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesületnek, a Zöld Óvoda Hálózat Egyesületnek, valamint az Által-ér Szövetségnek és a Gerecse Natúrparknak. A környezeti nevelés egyik ismert helyszíne az agostyáni Ágoston-ligetben kialakított ökofalu, mely 1993 óta komplex nevelési programjai segítségével mintát mutat a természetközeli életmód, és múltunk tiszteletéhez. Számtalan önálló kiadvány szerzője és társszerzője, szakcikkek írója, aki közreműködött képzési tervek és oktatási jegyzetek készítésében. Kiemelkedő szakmai munkáját több elismeréssel is díjazták már. 1992-ben megkapta a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium „Emberi Környezetért” elismerését, valamint 1999-ben a Magyar Köztársaság Környezetvédelmi Miniszterétől a Pro Natura Emlékplakettet. Az ökofalut a Komárom-Esztergom Vármegyei Értéktár értékei között tartják nyilván.

Az elismeréshez szívből gratulálunk!