Tatai elismerés a Soproni Egyetem évzáró ünnepségén

Július 4-én a Novomatic Arénában tartott ünnepséggel zárta le idei tanévét a Soproni Egyetem. Az ünnepélyes Diplomaátadó és Nyilvános Tanévzáró Tanácsülés a Benedek Elek Pedagógiai Kar diplomaátadó rendezvénye is volt, amelyen közel 300 hallgató vette át oklevelét, a Soproni Egyetemen ebben a tanévben összesen 510 diák végzett – olvasható a Benedek Elek Pedagógiai Kar weboldalán. A helyszínen a tatai képzésen végzett csecsemő- és kisgyermeknevelők illetve gyógypedagógusok is átvehették diplomájukat, valamint szakmai elismerésben részesült Acsainé Dávid Ágnes, a Tatai Rend-ház Nonprofit Kft. ügyvezetője, a Tatai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ (KFKK) vezetője.

Dr. Varga László, a Benedek Elek Pedagógiai Kar dékánja, a soproni ünnepségen megtartott beszédében kiemelte: – A Kar jubileumi évet zárt, hiszen harminc évvel ezelőtt vették fel Benedek Elek nevét. Hangsúlyozta, hogy nem csak emiatt volt izgalmas az idei év, hanem az oktatás szempontjából is: a  pedagógusképzés meghatározó vidéki centrummá, az intézmény országos és nemzetközi szinten is elismertté vált.

A Soproni Egyetem pedagógusképzésének sikerét az is bizonyítja, hogy idén minden eddiginél többen, 888-an jelentkeztek első helyen a Benedek Elek Pedagógiai Karra.

Az egyetem és városunk kapcsolatának története hivatalosan 2017-ben kezdődött, amikor a Piarista Rendházban megkezdte működését a Tatai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ (KFKK). A helyszínen a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara először csecsemő- és kisgyermeknevelő alapszakot indított, majd a képzési paletta gyógypedagógus szakkal és szakvizsgára felkészítő pedagógus továbbképzésekkel bővült. A tatai oktatás elindulása óta 42 csecsemő- és kisgyermeknevelő, valamint 13 gyógypedagógus vehette át a diplomáját, idén összesen 19-en végeztek a két szakon.

Az egyetem tanévzárója kitüntetések és elismerések átadására is alkalmat adott, a helyszínen a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Kari Tanácsa  Benedek Elek Pedagógiai Karért-díjat adományozott  Acsainé Dávid Ágnesnek, aki magas színvonalú munkájával, a Kar iránt tanúsított felelősségteljes és példamutató magatartásával elősegítette a tatai térségben a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar képzéseinek megismertetését, népszerűsítését és az oktatás szervezését. A Tatai Rend-ház Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki 2020-ban címzetes egyetemi docens kitüntetést vehetett át szintén Sopronban szakmai támogatásáért, a pedagógiai kar iránti lojalitásának és emberi értékeinek elismeréséül, az újabb kitüntetéssel kapcsolatban úgy nyilatkozott: – Minden elismerés egy összefoglalása az eddigi munkának és egyben felelősséggel bíró kötelezettség vállalása is az előttünk álló feladatokra nézve. A pedagógusképzésben való oktatói részvétel során nem mindegy, hogy mit és hogyan tanítunk, és nem mindegy, mit adunk át magunkból, hiszen ezen is múlik, hogy a jövő pedagógusai tudnak-e majd hinni a hivatásukban, és erősek tudnak-e maradni elhatározásukban, a mai világ kihívásaival szemben is.

Gratulálunk az elismeréshez, és gratulálunk a friss diplomásoknak, sok sikert, a munkájukban  örömet és jó egészséget kívánunk nekik!

(Forrás és képek: Soproni Egyetem, Sopron Média Fb oldal, Tata Város Önkormányzata.)