Tatai épület is szerepel az Év Háza pályázat nyertesei között

A Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara az Építészet Hónapja alkalmából idén is megrendezte „Az Év Háza Komárom-Esztergom Megyében” pályázat eredményhirdetését. Az eseménynek október 25-én a Tatai Vár adott otthont.

A KEM Építész Kamara minden évben meghirdeti „Az Év Háza Komárom-Esztergom Megyében” pályázatát térségünk építészei számára, a beérkezett pályaművekből pedig összeállítanak egy kiállítást. Idén a tatai kiállításhoz a Fellner Jakab Emlékévhez kötődő előadások is kapcsolódtak. Az emlékévről Markos Anikó, a Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara elnöke elmondta: – Nekünk, építészeknek fantasztikus alkalom, hogy egy egész esztendőn át programok sora foglalkozik az egykori építőmester munkásságával. Ráadásul a Fellner Emlékév eseménysorozata nagyon sokrétű és olyan unikális elemeket is tartalmaz, mint például a Fellner képregény, amely jó eszköz arra, hogy a téma elérje a fiatalokat.

A pályázat eredményhirdetése és a pályaművekből rendezett kiállítás megnyitása után a résztvevők szakmai vezetés mellett tekintették meg a tatai múzeum Fellner emlékkiállítását. A helyszínen Michl József polgármester köszöntőjében hangsúlyozta:- Fellner Jakab születésének 300. évfordulója alkalmából egy olyan emberre emlékezünk, akinek élete szép példa lehet a helyi építészek előtt is. Tata építőmesterének életpályája a pallértól a templomépítő nemesemberig vezetve olyan alázattal, bátorsággal és hivatástudattal párosult, amely a mai napig visszatükröződik ránk hagyott örökségében.

„Az Év Háza Komárom-Esztergom Megyében” pályázat nyertesei között 2022-ben tatai épület is található, a Hajdú utcán lévő műemlékház, melyben részben a Platán Vendégház további apartmanjai kaptak helyet, az utcafronti helyiség pedig egy kézműves pékségnek ad otthont. A tervező Markos Anikó volt, munkatársa Rigó Péter.