Tatai küldöttség képviseli hazánkat és városunkat az izlandi lovas Közép-Európa Bajnokságon

Újabb nagy lépést tett a tatai székhelyű Magyar Izlandi Lovas Egyesület, hiszen  magyar színekben először indul versenyző nemzetközi, izlandi lovas versenyen.

A korábbi Tatai és Térségbeli Lovaséletfejlesztő Egyesületet és így Magyarországot 2020-ban vette fel tagjai közé a Nemzetközi Izlandi Lovasszövetség. A világszervezetnek így lett hazánk a 22. teljes jogú tagja. Ugyan azóta megküzdöttünk a Covid világjárvánnyal, a világ is bezárult sok szempontból, az élet nem állt meg. Ezt bizonyítja, hogy a közelmúltban Landsmóton, a Nemzeti Izlandi Lóversenyen, a szigetország legnagyobb szabadtéri sporteseményén is felvonták a piros-fehér-zöld zászlót, az augusztus 4-én kezdődött, hannoveri Közép-Európa Bajnokságon pedig már magyar színekben is indul versenyző.

Kremmer Veronika hazánkat először képviseli, de igazán rutinos versenyző: tölt jármódban világranglista-vezető. Hogy mi is az a tölt mód? Az izlandi lovak specialitása a négyütemű oldalirányú jármód, amikor a lovas szinte rázkódásmentesen ül a nyeregben. Ez az izlandi lovasversenyek egyik száma, Veronika is ebben indul, s edzője mellett négytagú magyar stáb kíséri a németországi viadalon: Straubinger Zoltán valamint Németh Krisztina, a lovasegyesület elnöke és elnökhelyettese, a titkára, Pálházy-Nagy Zsuzsa, valamint Valler Veronika. A négytagú küldöttség nem pusztán sportszakmai feladatokat lát el a hannoveri bajnokságon, mint azt Straubinger Zoltán elmondta, a versenyen a magyar gasztronómiát, kultúrát, valamint Tatát is bemutatják. „Az egyesületünknek és a tagságunknak is óriási eredmény, hogy részt vehetünk a Közép-Európa Bajnokságon, hazánkat képviselve, most először. Sokan álltak az ügyünk, a missziónk mellé, minden támogatást köszönünk. Bizakodóak vagyunk, minél jobb eredményben reménykedünk a Tatán élő Kremmer Veronikával együtt, aki egyesületi tagunk is. A lovai, Ísbjörn vom Vindstaðir, valamint Neptún von Vindstaðir is magyarországi istállóból érkeztek a viadalra” – részletezte az elnök.

Az első nap máris tartogatott sikereket a magyar delegációnak. Csütörtök reggeli teljesítményével ugyanis Veronika és Neptún bekerült a fináléba, az úgynevezett T4 kategóriában, amely a fent említett tölt mozgás versenyszáma. Ez egyben azt is jelenti, hogy Magyarország a végső megmérettetésen is képviselteti magát az első olyan izlandi lovas nemzetközi versenyen, amelyen hazai sportoló indult.

A lovasok és lovak vasárnapig versenyeznek Németországban. A világszervezet tájékoztatása szerint mintegy 190 résztvevővel rajtolt el a bajnokság.

(Információ és fotók: Magyar Izlandi Lovas Egyesület)