Tatai Patara 1597 Török-kori Történelmi Fesztivál – Június 3-5.

Május 25-én az Esterházy-kastélyban rendezték a Tatai Patara 1597 Török-kori Történelmi Fesztivál sajtótájékoztatóját. A fesztivál június 3. és 5. között várja az érdeklődőket.

Idén már 14. alkalommal rendezik meg az Öreg-tó partján a három napos Patara Fesztivált. A szervezők stratégiai partnere 2022-ben is a Kuny Domokos Múzeum, a Tatabányai Múzeum és a MH 25. Klapka György Lövészdandár, az eseményt emellett Tata Város Önkormányzata is támogatja.

A rendezvény célja a 16. század hadművészetének és hétköznapjainak megélhető, minden részletében történelmi hűségre törekvő bemutatása, a keresztények és az oszmán megszállók életmódjának, harcmódjának, a kényszerű együttélés napjainkig kimutatható utóhatásainak megjelenítése. A rendezvény változatos programjai átélhetőek, hiszen a nézők is aktív részesei lehetnek az eseményeknek. Az élményalapú tanulás, az ismeretterjesztés, a történelmi időutazás annak a több száz hazai és külföldi katonai hagyományőrnek is köszönhető, akik látványos demonstrációkkal, életmód-bemutatókkal, párbajokkal, csatajelenetekkel lépnek a közönség elé. A látogatók emellett részesei lehetnek a táborok, a magyar falu és a hárem programjainak, kiállításoknak, vártúráknak, zenés és táncos előadásoknak.

Az esemény sajtótájékoztatóján Michl József polgármester köszönetet mondott az esemény fő szervezőjének, Zombori Mihálynak és munkatársainak, a támogatóknak, a hagyományőröknek és minden közreműködőnek azért a tiszteletreméltó munkáért, mellyel a fesztivál hagyományait még a nehezített körülmények között is életben tartják. A városvezető kiemelte:- Arra buzdítom a tataiakat, hogy minél többen jöjjenek el a Patarára, segítsék ezzel a szervezőket, drukkoljanak a keresztény hadaknak, és részvételükkel is fejezzék ki tataiságukat, a város közösségének összetartását, a közös értékeink megőrzésének jelentőségét.

A fesztivál kerettörténete természetesen idén sem változik. A tizenöt éves háborúban, amikor Tata négybástyás vára török kézen volt, komoly akadályt jelentett a dunántúli keresztény hadmozdulatok útjában. Gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány az ostromhoz szükséges csapatok hiányában, meglepetésszerű támadásra szánta el magát, melynek főszereplője egy új fegyver, a kapupetárda (patara) volt. A németalföldi háborúk során kifejlesztett eszköz első magyarországi alkalmazására 1597. május 23-án a tatai vár kapujánál került sor, s a bemutatkozás sikert hozott az ostromlóknak. A történethez kapcsolódó állandó programelemek a fesztivál látogatóit elröpítik a 16.-17. század végvári életének mindennapjaiba, ahol kipróbálhatják magukat a korabeli mesterségekben, megismerkedhetnek a török hódítók és a keresztény csapatok életének mindennapjaival. A rendezvény csúcspontjait jelentő, több száz hagyományőr részvételével megvalósított csaták ebben az évben is Dr. Négyesi Lajos hadtörténész által kidolgozott és a résztvevőkkel egyeztetett forgatókönyvek alapján valósulnak majd meg. A nagy ütközetek mellett (nyíltszíni csata, várostrom, kapupetárda-robbantás) bajvívással, mustrával, katonai gyalogos- és lovasbemutatóval idézik meg a hagyományőrök az időszak haditechnikáját, a katonák életmódját és szokásait.

Az egykori haditechnika mellett természetesen a jelen modern eszközei is helyet kapnak a háromnapos eseményen. Lőrincz Gábor dandártábornok, a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár dandárparancsnoka ezzel kapcsolatban tájékoztatott arról, hogy a Magyar Honvédség 50 különböző technikai eszközt mutat majd be a helyszínen, így a látogatók közvetlenül is tapasztalatot szerezhetnek arról, milyen változásokat hozott már eddig is a Zrínyi Haderőfejlesztési Program.

Az állandó programok mellett újdonságok is helyet kapnak a pünkösdi hétvégén megrendezésre kerülő eseményen. A budapesti Yunus Emre török kulturális intézet török művészek közreműködésével hagyományos török népzenével, bazárral, kávé- és tea-kostolóval, játékkal, valamint újabb kiállításokkal várja a látogatókat, akik emellett megismerhetik a Türk Tanács Képviseleti Irodát és a Gül Baba Türbéje Örökségvédelmi Alapítvány programját. A Komárom-Esztergom Megyei Jogászegyesület pedig a hagyományőr csapatok segítségével történelmi színpadi játékban mutatja be a tatai vár török-kori történetének fontosabb eseményeit. A fesztivál programkínálatát jól kiegészíti a tatai múzeum és a kastély által felkínált lehetőségek sora. Pálházy Nándor, az Esterházy-kastély vezetője elmondta, hogy a Tatai Patara időtartama alatt érvényes fesztivál belépővel rendelkező látogatók kedvezményesen tudnak vásárolni belépőjegyet az Esterházy-kastélyba, a jegyek a vásárlás időpontjától számított 90 napig felhasználhatóak lesznek. Dr. Schmidtmayer Richárd múzeumigazgató arról tájékoztatott, hogy a fesztivál karszalagjával a Tatai Vár minden kiállítása ingyenesen megtekinthető lesz, június 4-én és 5-én pedig ugyanez érvényes a Német Nemzetiségi Múzeumban is.

A Tatai Patara 1597 Török- kori Történelmi Fesztivál eseményei a várban, a várárokban, a Kastély-téren, az Esterházy-kastély parkjában és az Öreg-tó partján zajlanak majd. Zombori Mihály, a programok részletes ismertetése kapcsán elmondta, többek között 371 hagyományőr gondoskodik a hamisítatlan patara hangulatról. A cseh, szlovák, lengyel, német, szerb és magyar hagyományőrök több, mint 15 ezer kilométert utaznak azért, hogy részesei lehessenek Közép-Európa legnagyobb török-kori történelmi fesztiváljának.

A fesztivál jegyértékesítési és beléptetési pontjai a Magyary Zoltán Művelődési Központnál, a Tópart sétányon és a Hősök terénél lesznek.

További részletek: www.tataipatara.hu, www.tata.hu