Tatai Patara 1597 Török-kori Történelmi Fesztivál – Május 26-27-28

Idén is nagyot durran a patara, Közép-Európa legnagyobb török-kori történelmi fesztiváljára 2023-ban május 26. és 28. között kerül sor az Öreg-tó partján. Az esemény szervezői május 17-én az Esterházy-kastélyban tartottak sajtótájékoztatót a programról.

Már a sorrendben 15. Tatai Patara 1597 Török-kori Történelmi Fesztiválra készül partnereivel a ZOFI Rendezvényszervező Kft. A cél az elmúlt 14 esztendőhöz hasonlóan 2023-ban is a 16. század hadművészetének és hétköznapjainak megélhető, minden részletében történelmi hűségre törekvő bemutatása, és persze az ismert kerettörténet felelevenítése, tisztelgés a hősök emléke előtt. A tizenöt éves háborúban, amikor Tata négybástyás vára török kézen volt, komoly akadályt jelentett a dunántúli keresztény hadmozdulatok útjában. Gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány az ostromhoz szükséges csapatok hiányában, meglepetésszerű támadásra szánta el magát, melynek főszereplője egy akkoriban új fegyver, a kapupetárda (patara) volt. A németalföldi háborúk során kifejlesztett eszköz első magyarországi alkalmazására 1597. május 23-án a tatai vár kapujánál került sor, a bemutatkozás pedig sikert hozott az ostromlóknak.

A Patara Fesztivál kiemelt partnere a Kuny Domokos Múzeum, a Tatabányai Múzeum, a Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár és Tata Város Önkormányzata. Ahogyan Zombori Mihály a ZOFI Rendezvényszervező Kft. vezetője, az esemény főszervezője a sajtótájékoztatón fogalmazott: – 15 éve ugyanaz a stabil mag, elsősorban családtagok és barátok dolgoznak együtt, akik évről-évre képesek megújulni. Ehhez Tata városa minden lehetőségével segítséget nyújt, s idén – a központi támogatások hiányában – még több külső szponzor is hozzájárul az esemény létrejöttéhez.

Az Esterházy-kastélyban Michl József polgármester külön köszönetet mondott a szervezőknek azért, amiért hangsúlyt fektetnek a fiatalok  történelmi, helytörténeti ismereteinek bővítésére a Deák-Patarán. A május 26-án, pénteken zajló Deák-Patarára idén rekordszámú jelentkezőt várnak, több, mint 1100 diák vesz majd részt a 20 állomásos élő történelemórán.

A Patara programkínálata 2023-ban sem okoz csalódást. Háttérben a korhű ruhákba öltözött hagyományőrökkel és haditechnikai eszközökkel, a helyszínen számíthatunk autentikus csatajelenetekre, múltidéző kiállításokra, katonazenekari fesztiválra, lovas bemutatókra, török kávékóstoltatásra, hastáncosokra és néptáncosokra, vásári forgatagra, tűzzsonglőrök mutatványaira valamint történelmi színi előadásokra is. A Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár 14. alkalommal lesz részese a programnak, 50 haditechnikai eszközt fognak bemutatni, a fesztiválon a légierő és a szárazföldi erők jelentős része képviselteti magát, s a különleges erők is bemutatkoznak. A szombati nap egyik kiemelt eseménye lesz a 14:00 órakor kezdődő Regionális Katonazenekari Fesztivál a Kossuth téren, ahol négy helyőrségi zenekar szórakoztatja majd a közönséget.

A tatai fesztiválon második alkalommal vesz részt a Türk Államok Szervezete Magyarországi Képviselete, amely kultúrtörténeti vetélkedőt szervez. Ugyancsak izgalmas élményeket ígér a látogatóknak a Magyar Falu, amely ebben az esztendőben is az Esterházy-kastély parkjában kap helyet, és ahol nyugalmas perceket tölthetnek a fesztiválozók a harci események szüneteiben. A Magyar Falu kínálatában megelevenednek a korabeli élet mindennapjainak mesterségei, többek között a fazekasság, a kosárfonás, a fafaragás, az üvegfestés, egy faműves műhely és az ispotály is, ahol a csatákban szerzett sérülésekre keresnek gyógyírt. Emellett kézműves foglalkoztatóval, mesterség bemutatókkal valamint táncházzal várják az érdeklődőket, vasárnap pedig, tekintettel a gyermeknapra, számos gyerekprogrammal készülnek.

A fesztivál leginkább várt résztvevői, a hagyományőrök idén is szép számmal jönnek városunkba, 19 keresztény és 16 oszmán csapat összesen 435 hagyományőre lép színre, a program során négy csatát láthatunk, a várudvaron lelátók és LED falak is várják majd a közönséget.

A fesztiválra elővételben május 20-ig lehet jegyeket váltani, az esemény területére a 12 éven aluliak, szülői felügyelet mellett ingyenesen léphetnek be. A fesztivál idején a jegyértékesítési pontokat a Magyary Zoltán Művelődési Központ előtt, a Tópart sétányon és a Hősök terén találhatjuk, az elővételben vásárolt jegyekkel történő beléptetés a művelődési központnál lesz. A jegyárak magukban foglalják a Kuny Domokos Múzeum és a Német Nemzetiségi Múzeum belépőjét is, így a megvásárolt jegyekkel a két múzeum díjmentesen látogatható a fesztivál idején. A 15. Tatai Patara 1597 Török-kori Történelmi Fesztivál pénteki programja ingyenesen látogatható.

További részletek:

tataipatara.hu

facebook.com/TataiPatara

Tatai Patara 2023-programok

Fáklyás felvonulás térképe-2023.05.26.-2

Parkolási lehetőségek-Patara 2023