Tatán is bemutatkozott Cserteg István megyei filmes kalauza

Február elsején Tatán, az Esterházy-kastélyban mutatták be Cserteg István: „Legendás filmek, legendás helyszínek – Komárom-Esztergom megye” című könyvét, melyet Komárom-Esztergom Vármegye Önkormányzata adott ki a vármegyei identitás program keretében. A kiadvány tulajdonképpen egy filmkalauz, mely az egészében vagy részben a térségünkben forgatott több, mint 300 film adatait veszi sorra.

A könyvet először tavaly decemberben Tatabányán, a vármegyei könyvtárban mutatták be, ahol többek között elhangzott, hogy a legendás filmes helyszínekről szóló kiadvány 10 éves kutatómunka eredménye, s arra szolgál, hogy a mozikedvelők utána tudjanak nézni annak, milyen sok filmet készítettek a múltban térségünkben. A tatai könyvbemutatót megnyitó Popovics György, a Komárom-Esztergom Vármegyei Közgyűlés elnöke kiemelte: – Cserteg István fontos személyisége a vármegye kulturális életének, ezt erősítettük ennek a hiánypótló és kuriózumnak számító könyvnek a kiadásával.

A kiadványban megtalálhatóak a fontosabb dokumentum, játék, tv és gyermekfilmek, beleértve a külföldi alkotásokat is, így 13 ország 301 mozija szerepel a kutatási anyagban 1917-től napjainkig. Rigó Balázs, Tata alpolgármestere az Esterházy-kastélyban elhangzott köszöntőjében kiemelte: – Tataiként is büszkék lehetünk gazdag filmtörténeti örökségünkre, Cserteg Istvánnak pedig nagyon hálásak vagyunk azért, hogy feltárta ezt a kincset.

A „Legendás Filmek, Legendás Helyszínek – Komárom-Esztergom megye” című könyvben kiemelt szerep jut Tatának, ugyanis városunk vezeti a listát, mivel a 301 filmből a legtöbbet nálunk forgatták. A vármegyében először 1917-ben forgattak játékfilmet Deésy Alfréd rendezésében, aki abban az esztendőben  több némafilmet is készített Tóvárosban. Cserteg István ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: – Első négy filmjét a tatai kastélyban és a kastély udvarán forgatta Deésy, majd ezeket még 60 másik film követte Tatán. Az Esterházy – kastély filmtörténeti szempontból tehát meghatározó Komárom-Esztergom vármegyében, s Tatát már 1923-ban úgy emlegették az újságok, mint a magyar filmfővárost.

A filmes kalauzban az olvasó megtalálja a filmek címeit, a forgatás vagy a bemutató évszámait, a fontosabb szereplők és a rendező nevét, illetve ahol lehetett, ott az eredeti könyvet és szerzőjét is. Városunk számos legendássá vált filmnek adott helyszínt, melyek közül a legismertebbek az Egri csillagok, a Legényanya, A légy, a Borgiák, A katedrális vagy akár a The Witcher.