Tatán kezdte meg országos programsorozatát Turczi István és Hobo

A Piarista Rendház épülete adott otthont március 7-én Földes László Hobo és Turczi István „Miért szeretjük a magyar irodalmat?” című rendhagyó beszélgetésének.

Turczi István, József Attila, Babérkoszorú és Prima Primissima díjas magyar költő, író, műfordító, Tata Város Díszpolgára valamint Földes László Hobo, Kossuth-díjas bluesénekes, dalszerző és előadóművész a Petőfi-emlékév jegyében beszélgettek, gondolkodtak a magyar irodalomról és kultúráról az est folyamán. A két művész kapcsolata már hosszú utat járt be, ahogyan Földes László megfogalmazta: -Vannak olyan kapcsolatok, találkozások, amelyekről nem kell mondani semmit, mert magától megy minden. Egyikünknek sem mi magunk vagyunk fontosak, hanem az, amit csinálunk. Az esttel kapcsolatban Hobo kiemelte: – Az a kötelességünk ebben a formációban és ebben a témában, hogy amit kaptunk, azt egyszerűen adjuk tovább.

A „Miért szeretjük a magyar irodalmat?” nevet viselő pódiumbeszélgetés a művészek országjáró sorozata a Petőfi-emlékév alkalmából, melynek első állomása Tata volt. Turczi István ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: – Arról akarunk beszélni, hogy ránk, 21. századi emberekre hogyan hat a magyar irodalom egésze, azok a költők, művek, hangulatok és érzések, amelyek összegyűltek ebben a csodálatos tárházban, Petőfitől Pilinszky Jánosig és tovább. Mi magunk vagyunk a magyarság, magunk vagyunk az irodalom, hiszen teljesen mindegy, hogy olvasóként vagy íróként, de közünk van ahhoz, amit hagyománynak hívunk, amit apáink és nagyapáink is szeretettel olvastak és a kortársak visznek tovább.

A rendhagyó beszélgetést teltházas érdeklődés kísérte a Piarista Rendházban, ahol többek között elhangzott, hogy 2023 különleges esztendő, amikor nem csupán Petőfi Sándor, hanem Madách Imre születésének is a 200. évfordulóját ünnepelhetjük, Csokonai Vitéz Mihály pedig 250 éve látta meg a napvilágot. Ez önmagában is jelzi a magyar irodalom sokszínűségét és nagyságát, mondta Turczi István, aki hozzátette: – Azért is kezdtünk bele ebbe a beszélgetéssorozatba, mert vannak olyan találkozási pontok irodalmunkban, melyekről érdemes és kell is beszélni.