Tatán ülésezett a Pons Danubii EGTC

Május 4-én Tatán, a Városháza dísztermében tartotta idei első közgyűlését a Pons Danubii Európai Területi Társulás (EGTC).

A Pons Danubii tavaly ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját. A csoportosulás a 15. bejegyzett EGTC az Európai Unióban, melynek tagjai magyar részről: Tata, Kisbér, Komárom, Oroszlány, a határon túlról pedig: Gúta, Naszvad és Észak-Komárom.

Bara Zoltán, az EGTC igazgatója a tatai közgyűlés napirendi pontjaival  kapcsolatban elmondta: – Naszvadot új tagként üdvözöljük a körünkben, ezért a csatlakozás miatt módosítanunk kell az alapszabályunkat. Emellett készülünk a 2027-ig tartó európai uniós pályázati időszakra, s egy nagy, térségi-turisztikai fejlesztést tervezünk, melynek gerincét a vízi turisztikai fejlesztések adják.

A Pons Danubii az elmúlt több, mint 10 év során aktívan hozzájárult többek között a térségi kerékpárút rendszer kiépítéséhez.  A társulás munkája nyomán született meg a KOMBI kerékpárkölcsönző is, melynek rendszerében a résztvevő kilenc településen 13 gyűjtőállomást helyeztek el, helyszínenként 16 dokkolóval és kerékpárokkal. Szintén a turizmusfejlesztéshez kapcsolódik a társulás Cultplay nevű projektje, amely tematikus játszó parkok építéséről szól, a partnertelepülések egy bizonyos turisztikai-történelmi látványosságát mintázva. Ennek keretében városunkban egy Malompark létesül az Angolkertben.

Michl József Tata polgármestere, a társulás elnöke a Városházán kiemelte: – A közös munkánk során azt keressük, hogy melyek azok a lehetőségek, melyek úgy kapcsolják össze Felvidéket a magyar településekkel, hogy a fejlesztések önmagukban is adjanak valamit az adott helyszíneknek, de egy állandó összeköttetést is jelentsenek. Olyan projekteket igyekszünk tehát megvalósítani, melyek a köztünk lévő szövetséget, kötődést tovább erősítik.