Több, mint 140 esővízgyűjtő tartályt oszt ki idén az önkormányzat

Lezárult az önkormányzat esővízgyűjtők beszerzésére kiírt pályázata, ebben az évben a város 146 pályázó számára tudja biztosítani a tartályokat, melyeket csütörtöki napokon lehet átvenni a Tatai Városgazda Kft. telephelyén.

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete idei februári ülésén fogadta el a város 2023-as költségvetését, melyben 3,5 millió forintot irányzott elő esővízgyűjtők beszerzésére, a Környezetvédelmi Alap keretében. Már tavaly is nagy sikert aratott a tartályok beszerzésére vonatkozó pályázat, és az utóbbi időben is sok érdeklődő kereste meg ezzel kapcsolatban a Tatai Közös Önkormányzati Hivatalt. A témában rendezett sajtótájékoztatón július 13-án Purgel Zoltán alpolgármester elmondta: – A kihelyezett tartályok egyrészt valamennyire mentesítik a városi csapadékvíz elvezető hálózatot, másrészt pedig segítségükkel öntözésre használható az elraktározott víz. Ebben az esztendőben  két pályázatot írtunk ki, egyet a lakosság, egyet pedig a városi intézmények részére. A felhívásra 272 pályázó nyújtotta be a kérelmét, 2 intézmény és 270 magánszemély. A rendelkezésünkre álló keretösszegből 146 pályázó számára tudjuk most biztosítani az esővíztartályt, s a napokban minden jelentkező megkapja a hivatalos, postai értesítőt.

Dr. Szerencsi Richárd, a Tatai Városgazda Nonprofit Kft. cégvezetője tájékoztatott arról, hogy a pályázat nyertesei a Városgazda Kft. telephelyén vehetik át az esővízgyűjtőiket csütörtökönként, 2023. július 20-án, 27-én és augusztus 3-án 7:00 és 15:00 óra között. A szállítás tervezésénél érdemes figyelembe venni a tartályok méretét (100 x 110 cm), valamint súlyát (kb. 12 kg). Amennyiben valaki személyesen nem tudja átvenni az esővízgyűjtő tartályát, az értesítő levélhez mellékelt meghatalmazás segítségével azt egy meghatalmazottja is megteheti a megjelölt időpontokban.

Az esővíztárolókat érdemes talpazatra, emelvényre helyezni, amennyiben a kifolyócsappal kívánják használni a tárolót. Mivel a kisebb pangó vízfelületek a szúnyogok szaporodásának kedveznek, a tárolót csapadékmentes időben érdemes lefedni. Az átvétellel kapcsolatban bővebb információt a Tatai Városgazda Nonprofit Kft. munkatársaitól lehet kérni a 34-es körzet 708-102-es telefonszámon.