Tovább szépül az Angolkert, újabb épület újul meg a történeti parkban

Teljesen megújul a Cseke-tó partján álló, egykori Cseke-liget Sörkert épülete. A napokban megkezdett munkák nyomán egy, a történeti Angolkert hangulatába és környezetébe illeszkedő, s egyben a mai igényeket is kielégítő új vendéglátóhely jön létre.

A horgászház mellett található, 136 m²-es épület az önkormányzat tulajdona, s korábban a Tata Városi Tenisz Klub használta. Miután a klub a teniszpályák mellé öltöző-fürdőt és klubházat épített, az épületet visszaadta a városnak. Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2021. júliusában megszavazta, hogy az épület hasznosítására bérleti pályázatot ír ki, majd szeptemberi ülésén döntött arról, hogy a Kreal Services Kft. által benyújtott pályázatot elfogadja, és az épületet bérbe adja 2037-ig. A beruházó az egykor sörkertet ugyancsak vendéglátó egységként kívánja hasznosítani, ahol többek között helyi termelők termékeinek bemutatása is szerepet kap.

Boglári Zoltán, a körzet önkormányzati képviselője, a Pénzügyi, Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság elnöke a helyszínen tartott sajtótájékoztatón február 6-án elmondta: – A 2022 nyarán bemutatott tervek alapján az épület tömegében és méretében nem változik, azonban teljesen új, a történeti Angolkerthez igazodó, mégis modern külsőt fog kapni. A terveket a vármegye tervtanácsa véleményezte, és az Örökségvédelmi Osztály is elfogadta. Az épület homlokzata a Cseke-tó felé kinyílik majd. Nagy üvegfelülettel rendelkező fogyasztótér és hozzá kapcsolódó fapadozatú külső terasz révén légiesebbé, a környezetéhez jobban igazodóvá válik a ház. Az üvegfelületek mellett a fa homlokzat és úgynevezett zöldfal szakaszok segítik a történeti kert növényzetébe való illeszkedést. Boglári Zoltán a fejlesztéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: – Örömteli, hogy a Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesületben egyre többen horgásznak, s a városi tenisz klub épületei és pályái is bővülnek, megújulnak. Így ezzel a beruházással egy nagyon intenzív sport és kulturális élet folytatódhat még magasabb színvonalon az Angolkert ezen részén.

A beruházás a tervek szerint az év második felében fejeződik majd be.