Új, állandó helytörténeti kiállítás bemutatására készül a tatai múzeum

A Múzeumi világnap alkalmából szervezett közös sajtótájékoztatót a Tatai Várban a Kuny Domokos Múzeum, a komáromi Klapka György Múzeum valamint a Tatabányai Múzeum május 18-án.

A Múzeumi világnap alkalmából szervezett közös sajtótájékoztatót a Tatai Várban a Kuny Domokos Múzeum, a komáromi Klapka György Múzeum valamint a Tatabányai Múzeum május 18-án.

A helyszínen a Magyar Géniusz program kapcsán Dr. Schmidtmayer Richárd a tatai múzeum, Számadó Emese a komáromi múzeum és Pál Gabriella a tatabányai múzeum igazgatója valamint Kiss Vendel történész tájékoztatta a sajtó képviselőit. Az eseményen Michl József, Tata polgármestere mondott köszöntőt, kiemelve, hogy a Múzeumok világnapja egyfajta figyelemfelhívó nap a közgyűjtemények irányába. A múzeumok a kincseink gyűjtésével, őrzésével nagyon fontos feladatot végeznek, amely rólunk, a gyökereinkről, a hagyatékunkról szól – mondta Michl József.

A megyei múzeumok vezetői azokról a tervezett, új kiállításaikról beszéltek, melyeket a Géniusz Program támogatásával hoznak létre, és amelyek tematikájukban mind helytörténeti vonatkozásúak. Dr. Schmidtmayer Richárd a programról elmondta: – A pályázat elsősorban a vidéki múzeumokat célozta meg azért, hogy segítsék a helyi közösségek számára fontos személyiségek méltó bemutatását, munkásságuk, a közösség történetében betöltött kiemelkedő szerepük megismertetését. Tata egy állandó kiállítás készítésére pályázott, és nyert 100 millió forintot. Ennek köszönhetően városunkban idén egy olyan helytörténeti kiállítás készül és nyílik meg, amely múltunk  meghatározó alakjain keresztül mutatja be Tata történetét, lépéseit a várossá válásig. A kiállítás a 18. századtól indul, és Magyary Zoltán munkásságával zárul majd.

A tárlat, mely a „VÁROS SZÜLETIK – PAPOK, KATONÁK, POLGÁROK TATA TÖRTÉNETÉBEN” címet fogja viselni, természetesen a helyi identitás erősítésében, a közösségi élet formálásában is szerepet vállal. Városunk történetében az anyagi áldozatoktól sem megrettenő, birtoképítő arisztokraták, tehetséges uradalmi tisztek, mérnökök, művészek, zsidó polgárok, tudósok, papok arcéle rajzolódik ki. A tatai múzeum készülő, új kiállítása őket állítja majd előtérbe, rajtuk keresztül bemutatva a fejlődést. GÉNIUSZOK ők, csupa nagy betűvel – fogalmaz a Kuny Domokos Múzeum előzetes tájékoztatója. A kiállítás a tervek szerint legkorábban november 12-én nyílhat majd meg, kurátora Kövesdi Mónika és Stegmayer Máté lesz.

A Magyar Géniusz Program keretén belül a tatai múzeum új állandó kiállítása, a komáromi Klapka György Múzeum és a Tatabányai Múzeum ugyancsak új tárlataival összhangban valósul meg, ezzel is erősítve az intézmények közötti szakmai együttműködést. A komáromi múzeum egy időszaki kiállítást hoz létre „Komárom újjáépítése Trianon után” címmel, azoknak állítva emléket, akik részt vettek Dél-Komárom kiépítésében és egy rendkívül nehéz időszakban segítették a város fejlődését. A tatabányai múzeum szintén egy időszaki kiállítást tervez „A szénre épült város” témában. Tatabánya, mint város, a szénbányászatnak köszönheti létrejöttét, a bányászat pedig a Magyar Általános Kőszénbánya Részvénytársulat (MÁK Rt.) tevékenységéhez köthető. A megyeszékhely kiállítása azok életútját tárja majd elénk, akik meghatározóak voltak a vállalat történetében. Az időszaki kiállítások fenntartási ideje másfél év, így azok hosszabb időn át, párhuzamosan látogathatóak lesznek. A három megyei múzeum közös kommunikációs kampánnyal szeretné majd népszerűsíteni a tárlatokat, valamint egy online lexikon elindítását is tervezik olyan személyiségek bemutatásával, akiknek szintén jelentős szerepük volt az adott település fejlődésében, de történetüket a kiállításokon nem tudják megmutatni.

A sajtótájékoztatót követően a Múzeumi világnap alkalmából nyitották meg „A handlétól a grand caféig – Zsidók az 1867 és 1918 közötti magyar kereskedelemben és vendéglátásban” című vendégkiállítást, melyet a Vármúzeum emeleti kiállítóterében június 20-ig láthatnak az érdeklődők. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum vándorkiállítása néhány kiválasztott családon és vállalkozáson keresztül közvetíti az egyéni és családi sorsokat, az összetartás erejét, a modern gazdasági modellek elsajátítását. A személyes történeteket olyan tárgyak illusztrálják, amelyeknek valóban közük volt a bemutatott szereplőkhöz.