Újabb fejlesztés valósult meg a Kálvária-dombon

Május 24-én került sor a „Vasalt utak az ősmaradványok földjén” című projekt átadó ünnepségére a Kálvária-dombnál, az ELTE Tatai Geológus Kert szomszédságában.

Tata Város Önkormányzata korábban „Vasalt utak az ősmaradványok földjén” címmel nyújtott be támogatási kérelmet a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség által kiírt „Magyarországi vasalt utak és sziklamászó iskolák” című pályázati felhívásra. Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosság 15.000.000 forintos támogatást biztosított a nyertes pályázat megvalósítására. Az átadó ünnepségen Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta: – A projekt fontos visszaigazolása és szép példája annak a helyben elvégzett munkának, amit az önkormányzatok végeznek partnerségben a kormánnyal, a kormányzat pedig elkötelezett a magyar vidék fejlesztése mellett, amiben a turizmus, a gazdaság egyik húzóágazata is nagy hangsúlyt kap, hiszen nem csupán a helyiek fogják élvezni ezt a vasalt utat. A fejlesztés nyomán egy újabb színes attrakció, egy igazi sportos élmény gazdagítja a vármegye egyébként is gazdag turisztikai kínálatát, s elmondhatjuk, hogy Tatán így már földön, vízen és a magasban is élmények várják a különböző korosztályokat, családokat.

A via ferrata (vasalt út) egy olyan hegyi túrázási és mászótevékenység, amely során a hegyoldalon vaslétrákat, acélkábeleket, csavarokat és más segédeszközöket használva lehet haladni. A via ferrata megkönnyíti a meredek, sziklás terepen való előrehaladást, és lehetővé teszi olyan helyek elérését, amelyek másképp nehezen vagy egyáltalán nem lennének megközelíthetők. A vasalt út szakaszok kihelyezett útvonalai különböző nehézségi fokozatokat  kínálnak. A tatai projekt során egy belépő szintű útvonalat építettek ki, melynek helyszínén Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár május 24-én úgy fogalmazott: – Manapság olyan élményt kell kínálnunk a gyermekeinknek, amely versenyképes a virtuális világgal szemben, s ha igazán izgalmas, érdekes lehetőséget mutatunk nekik, akkor az képes őket kiszakítani a mobiltelefonok világából. Ilyen élményt kínál például a már Tatán is nagy népszerűségnek örvendő kerékpáros pumptrack pálya, és most már a via ferrata, amely arra is alkalmas, hogy testnevelés órák keretében használják a gyerekek.

A tatai vasalt út rendszer egy felnőtt és egy, kifejezetten gyermekek részére kiépített pályából áll mintegy 200 méteres hosszúságban. Az útvonalakon két kötélhíd található: az egyik a felnőtt pályához, a másik pedig a gyermekek részére kiépített vasalt úthoz kapcsolódik. A területen az ELTE Tatai Geológus Kert munkatársainak bevonásával kipreparálásra és bemutatásra került néhány, az érintett sziklafalon fellelhető mezozóos ősmaradvány. A beruházás részeként a helyszínen kialakítottak egy 550 négyzetméteres zöld parkolót, a pályákhoz vezető murvás utat pedig 150 méteren felújították, emellett a pályázati támogatásnak köszönhetően két padot és egy hulladékgyűjtőt is kihelyeztek.

Az átadási ünnepségen Michl József polgármester utalt arra, hogy a közelmúltban kormányzati támogatás segítségével megújulhatott a Kálvária-domb és környezete, hiszen a helyszínen sor került tájrendezési – kivitelezési munkákra, a Söréttorony és kőfal felújítására, díszvilágítás kiépítésére, emellett megújult a kápolna és felújították a Kálvária-szoborcsoportot is, a domb mellett pedig újjászületett a Kőfaragó-ház épülete, melyben többek között látogatóközpontot és közösségi tereket alakítottak ki. A városvezető kiemelte: – Az önkormányzat szempontja nem változott, így a korábbiakhoz hasonlóan ennél a fejlesztésnél is ugyanaz az elv vezérelt minket, miszerint elsősorban mindent a tataiaknak építünk, de persze örülünk annak, ha az idelátogatóknak is tetszenek a projektjeink. A tatai via ferrata nagyon hasznos lehet azok számára, akik tervezik, hogy meglátogatják a hazánk különböző pontjain kiépített vasalt utakat, de előtte szeretnének gyakorolni, tapasztalatot szerezni, hogy megalapozzák a biztonságérzetüket a magasabb nehézségi fokozatú pályákhoz.

A pályát a Kőkúti Általános Iskola diákjai próbálták ki először. A beruházáshoz kapcsolódó infrastruktúra kiépítését a Tatai Városgazda Nonprofit Kft. végezte el. A vasalt utak üzemeltetője a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt., a létesítményt a pályahasználati szabályzat betartásával saját felelősségre tudják használni az érdeklődők. További információ a használattal kapcsolatosan a Kőfaragó-ház elérhetőségein kérhető.