Újabb fejlesztésekkel korszerűsödik a tatai múzeum

Újabb fejlesztések valósulnak meg a Kuny Domokos Múzeumban, a beruházások az intézmény raktárbázisát és a Német Nemzetiségi Múzeumot egyaránt érintik.

A tatai múzeum Deák Ferenc utcai raktárbázisának nagy az energiaigénye, hiszen egyes ott lévő tárgyak – például fa tárgyak, textíliák – megőrzéséhez szükség van fagyasztókra. A fagyasztásnak köszönhetően elkerülhető, hogy rovarok károsítsák ezeket a tárgyakat, így jelentősen csökkentik a vegyi anyagok használatát is. A raktár udvarába a közelmúltban egy 10 kW-os napelemrendszert telepítettek, amely arra is alkalmas, hogy télen biztosítsa az épület fűtéséhez szükséges energiát.

Idén tavasszal a Német Nemzetiségi Múzeum földszinti termének padozatát is kicserélik, a beruházásra a Német Nemzetiségi Önkormányzat nyert el pénzt a Bethlen Gábor Alapítványtól. A helyiségben működő radiátorok eddig nem tudtak télen a földszinten megfelelő hőmérsékletet biztosítani, de az új padlófűtéssel, már a hideg napokon is garantált lesz a helyszínen a jó idő. Emellett a Német Nemzetiségi Múzeum udvarán egy kültéri kiállítás épül, mely a megújuló energia használatának történetét mutatja majd be az érdeklődőknek, a hagyományos paraszti kultúra természetközeliségétől kezdve egészen napjainkig.