Újabb izgalmas programokkal folytatódik a Fellner Emlékév

A Tatai Vár lovagtermében tartottak sajtótájékoztatót a Fellner Jakab Emlékév programjairól június 15-én. A helyszínen Rigó Balázs, Tata alpolgármestere, Dr. Schmidtmayer Richárd, a Kuny Domokos Múzeum igazgatója, valamint Kaszál Józsefné, a Fellner Jakab Kulturális Egyesület titkára számolt be az emlékévhez kapcsolódó idén már megrendezett programokról, valamint a következő hónapok várható eseményeiről.

A Fellner Jakab Emlékév Bizottság tavaly novemberben sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a 2022-es esztendő az építész születésének 300. évfordulójához kapcsolódóan Fellner Emlékév lesz városunkban. Fellner Jakab (1722-1780) a tatai uradalom egykori építőmestere, a magyarországi barokk építészet egyik legjelentősebb alakja 1743-ban került Tatára, az Esterházyak birtokán dolgozott először pallérként, majd a tatai uradalom építésze lett. Bár munkássága máig hatóan megalapozta városunk arculatát, nevét sokáig nem ismerték széles körben. Amikor a XX. században Magyary Zoltán elkezdte vizsgálatait a tatai mintajárásban, az egyik ifjú kutató, Révhelyi Elemér kezdte el feltárni az építőmester életművét, s ennek köszönhetően került a neve a  köztudatba.

Az emlékév tiszteletére számos programot terveztek, melyek közül több is nagy sikert aratott az elmúlt hónapokban. Februárban Stegmayer Máté történeti muzeológus előadásával indult el a sorozat a Tatai Várban, „Úton a nemessé válásig – 300 éve született Fellner Jakab építőmester” címmel. Az eseményt azóta több előadás, városnéző séta, Fellner Este és kirándulás követte már.  Emellett tavasszal a Városházán nyitották meg azt a 11 tablóból álló vándorkiállítást, amely Fellner életének 11 fontos fejezetét mutatja be, felölelve a teljes életművet. Az emlékévhez kapcsolódva különleges 2022-es naptárt jelentetett meg a Kuny Domokos Múzeum jeles tatai festők alkotásaival, valamint új helytörténeti közösségi oldal is elindult a Facebookon az önkormányzat, a múzeum és a Fellner Egyesület együttműködésével a facebook.com/fellner.jakab.tata címen.

A június 15-i sajtótájékoztatón az év második felére tervezett programokról is beszámoltak. Ezek sorában június 22-én a várban időszaki kiállítás nyílik az építőmesterre emlékezve, majd június 27-én egy négy alkalomból álló szakmai konferenciasorozat első eseményére kerül sor, melyen az előadók a legújabb kutatások tükrében mutatják be Fellner életművét és korát. Július 24-én vasárnap ünnepi szentmisével és koncerttel, július 25-én pedig a szakmai konferencia második részével folytatódnak a programok, s azon a héten a Magyar Postával való együttműködésnek köszönhetően Fellner emlékbélyeget és bélyegzőt is lehet majd váltani.

Az emlékévhez kapcsolódni fog az idei Barokk Fesztivál és az őszi Ars Sacra Fesztivál, valamint folytatódnak a Fellner Esték. Ősztől a molinó kiállítás a tatai iskolákba látogat el, a diákoknak makett építő versenyt és egy több hónapon át zajló online vetélkedőt fognak hirdetni, az óvodások rajzpályázaton vehetnek majd részt, a tatai múzeum pedig a Talentum Iskolával összefogva egy Fellner életét bemutató képregényt jelentet meg.

Mindezeken kívül, június hátralévő részében két tatai nagyrendezvény is kötődni  fog a Fellner Emlékévhez. A június 17. és 19. közötti Tatai Sokadalom szombati napján 14 órától a Kiskastélyban „A kastélytól a gazdaházig- a magyar (paraszt)barokk” címmel tart előadást Szende András tájépítész, vasárnap délután pedig a Gasztrotéren lép fel a Duo Venite formáció, mely a barokk és a népzene találkozásának ad hangot. A jövő hétvégi Víz, Zene, Virág Fesztiválon külön Fellner standdal várják a látogatókat, akik a molinó kiállítást is megnézhetik a törökkori átjáróban.