Újra kiírják az Esterházy Ferenc Művészeti Ösztöndíjat

Január 18-án a Városházán tartotta ülését a Tatai Mecénás Közalapítvány kuratóriuma, melynek tagjai döntöttek városunk művészeti ösztöndíjának újbóli kiírásáról is.

A Mecénás Közalapítvány fő célja a tatai, valamint Tatával kapcsolatos művészeti értékek, események támogatása, a művészek és a művészeti közélet működésének segítése valamennyi művészeti területen. A januári találkozón áttekintették az elmúlt év tevékenységét és a 2023-ra vonatkozó terveket, ezzel kapcsolatban Lévai Ádám kuratóriumi elnök elmondta: – Számos elképzelést sikerült 2022-ben megvalósítania az alapítványnak, ezek között volt az a nyári művészeti fesztivál, melyet az Építők parkjában a Talentum Iskolával közösen szerveztünk meg. Emellett sikerült a Szent Kereszt Plébániatemplom kriptájában gróf Esterházy Ferenc nyughelye kriptafedelének megújításában is segítenünk, mivel a korábbi emléktáblán rossz dátum szerepelt, s támogattuk egy zenei CD kiadását is. Idén a tervek szerint megrendezzük majd a Pasztell Nemzetközi kiállítást, amelyet a pandémia miatt nem tudtunk korábban életre hívni.

Az ülésen döntés született az Esterházy Ferenc Művészeti Ösztöndíj ismételt kiírásáról is. Az Esterházy Ferenc Művészeti Ösztöndíjalap létrehozását 2021. októberében jelentette be Tata Város Önkormányzata és a Műdijó (Művészetekkel és Divattal a Jótékonyságért) Alapítvány, miután helyi vállalkozások, cégek részvételével jótékonysági estet szerveztek az alapítvány kezdeményezésére. Az esemény nyomán 31 vállalkozás nyújtott támogatást, s az esten lezajlott aukcióból és egyéb adományokból mintegy 3,5 millió forint gyűlt össze az ösztöndíjat kezelő Mecénás Közalapítvány számlájára. A Tatai Mecénás Közalapítvány tavaly júniusban hirdetett pályázatot pályakezdő művészek, illetve felsőoktatási művészeti intézmény hallgatói részére, akik országos vagy nemzetközi versenyeken, kiállításokon kiemelkedő teljesítményt értek el eddig, és szakmai fejlődésükhöz további támogatásra van szükség. Az ösztöndíjjal kapcsolatosan Rigó Balázs alpolgármester a Városházán január 18-án úgy nyilatkozott: – Tavaly érkeztek már pályázatok az Esterházy Ferenc Művészeti Ösztöndíjra, de úgy ítélte meg a kuratórium tagsága, hogy ezek nem érték el a megfelelő színvonalat, illetve egy pályázat nem felelt meg a kiírt feltételeknek. Az ülésen ezért áttekintettük a múlt évben megfogalmazott feltételeket, és idén ismét kiírjuk a pályázatot abban bízva, hogy lesz olyan jelentkező, aki még 2023 első felében elnyerheti az ösztöndíjat.