Ülésezett a Helyi Közösségi Közlekedés Munkacsoport

Június 18-án a Fischer-házban ülésezett a Helyi Közösségi Közlekedés Munkacsoport, mely ezúttal két témában egyeztetett.

A 2021-ben megalakult testület tagjai a Volánbusz szakértői, önkormányzati képviselők, valamint a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal munkatársai.

Az ülésről Rigó Balázs alpolgármester elmondta: – Ahogyan arról már korábban is hírt adtunk, 2023-ban lefolytatott az önkormányzat egy utasszámlálást a helyi tömegközlekedést igénybe vevők körében, majd ezt idén is elvégezte. A mai témánk egyrészről ezen utasszámlálás adatainak az értékelése, másrészről pedig foglalkozunk azzal, hogy – ahogyan arról már korábban tájékoztatást adtunk – folyamatban van hat elektromos autóbusz beszerzése a városba. Ezeknek a buszoknak a közbeszerzési eljárása már április elején elindult, és folyamatban van jelenleg a hálózat illetve a töltőállomás kialakítására vonatkozó közbeszerzési eljárás is. Ez azt jelenti, hogy a város tulajdonképpen 100%-os vissza nem térítendő támogatás keretében körülbelül 1,3 milliárd forint értékben juthat hozzá 6 darab elektromos meghajtású autóbuszhoz. Ezen felül egy 80%-os vissza nem térítendő támogatással alakulhat ki a töltőállomás valamint az ehhez szükséges hálózati infrastruktúra, a maradék 20%-os költséget a Volánbusz Zrt. fogja állni.

Az új autóbuszok forgalomba állítása számos előnyt jelent, többek között  csökkenthető általa a városban a káros anyag kibocsátás és korszerűsödhet az utastájékoztatási rendszer. Rigó Balázs tájékoztatott arról, hogy ugyanakkor szükség van egy támogató nyilatkozatra az önkormányzat részéről ahhoz, hogy ez a folyamat végrehajtásra kerülhessen, s ezt a támogató nyilatkozatot június 30-ig kell megtennie a városnak a képviselő-testület döntése alapján. Ezt követően az év harmadik negyedévében kerülhet sor a szerződéskötésekre, majd a jövő év első felében megtörténhet az infrastruktúra kialakítása és a buszok üzembe helyezése.