Ülésezett a képviselő-testület

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete február 28-án tartotta soros ülését a Városházán, ahol 23 napirendi pontban szavaztak.

A képviselők munkájukat rendelet-alkotáshoz kapcsolódó előterjesztések megvitatásával kezdték, köztük az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről, a szociális ellátásokról, valamint azok térítési díjairól,  illetve a közművelődésről szóló önkormányzati rendeletek módosításáról. Utóbbival kapcsolatban Michl József polgármester tájékoztatott arról, hogy megváltozik a művelődési ház neve. Mivel az egykori Tiszti Klub felújított épülete a Magyary Zoltán Tudásközpont és Könyvtár nevet kapta, így a korábbi, Magyary Zoltán Művelődési Központ elnevezés Tatai Művelődési Központra változik addig, amíg a Tata Szíve Program nyomán a tervek szerint meg nem újul az épület.

A februári ülésen több napirendi pont kapcsolódott gazdasági társaságokhoz, a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. 2024-es, a Fényes Tanösvényre vonatkozó felújítási és karbantartási terve, a Tatai Rend-ház Nonprofit Kft. idei üzleti terve és a Tatai Öreg-tó Kft. beszámolója. A képviselők döntöttek arról, hogy a Városkapu Zrt. 14 millió forint értékben felújítást végezzen idén a Tatai Fényes Tanösvényen. A népszerű turisztikai attrakció karbantartása természetesen évről-évre folyamatos, de emellett 2024-ben egy nagyobb szakasz teljes felújítása fog megvalósulni.

Városüzemeltetési témában a helyi parkolás telítettségi vizsgálatáról szóló tájékoztatóról is egyeztettek a képviselők.  Tavaly nyáron, előzetesen megjelölt területeken négy napon át zajlott a parkolási szokások felmérése: június 9-én tanítási időszaki munkanapon, június 10-én szabadnapon, június 16-án iskolaszüneti munkanapon és június 17-én, egy nyári szabadnapon. A parkolási szokások felmérése a Május 1. út – Nagykert utca – Arany János utca – Fazekas utca – Tanoda tér – Hősök tere – Hajdú utca – Váralja utca – Bartók Béla utca– Ady Endre utca – Tópart utca – Vágó utca – Építők parkja – (kis)Fáklya utca – Diófa utca – Szilágyi Erzsébet utca – Fenyő tér – Építők útja – Vértesszőlősi út – Baji út – Sport utca – Patak köz – Erzsébet királyné tér – Egység utca – Agostyáni út – Somogyi Béla utca által határolt területre terjedt ki. A felmérés eredményeivel kapcsolatban Michl József úgy nyilatkozott: – Hosszú ideje terveztük, hogy egy nagy vizsgálattal objektív, részletes képet alakítsunk ki a tatai parkolásról, a parkolási szokásokról. Az önkormányzat hivatalosan kiépített parkolóhelyeinek száma nagyságrendileg 2200, emellett az áruházak, vállalkozások parkolóival együtt összesen körülbelül 5000 parkoló van. A vizsgálat az önkormányzati parkolóhelyek telítettségét érintette és pontos adatokat eredményezett, amelyeket egy többszáz oldalas tanulmányban összegeztek. Mindez segíti a továbblépéseket ebben a témában, ami például újabb parkolóhelyek építését jelenti a Dobroszláv utcában, a városi sportcsarnok mellett és a Fáklya utca elején, így az önkormányzati parkolók számát 2500-2800 közé tudnánk növelni.

A vagyongazdálkodáshoz kapcsolódó előterjesztések sorában az önkormányzati tulajdonú, újhegyi (Benczúr Gyula utca mentén lévő) ingatlanrészek jövőbeni hasznosítási lehetőségeiről is szavaztak a képviselők február utolsó szerdáján. Az újhegyi bölcsőde fölötti területen, a Benczúr és Nádas utcák között egy több, mint nyolcezer négyzetméterű terület megvásárlására írt ki pályázatot a város, 13.500 forintos négyzetméterenkénti áron. (A részletes pályázati kiírás hamarosan megtekinthető weboldalunkon.)

Az ülésen beszámoló hangzott el a Tata Települési Értéktár Bizottság 2023. évi munkájáról. Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2013-ban hozta létre a Tata Települési Értéktár Bizottságot, mely három taggal működik a Humánszolgáltatási Iroda munkatársainak segítségével. A bizottsághoz érkezett javaslatok alapján a települési értéktárba eddig 38 érték nyert felvételt. Az elmúlt esztendőben a bizottsághoz összesen hat javaslat érkezett, melyből hármat fogadtak el: – Dr. Körmendi Géza helytörténeti gyűjtő és kutató illetve Strobel Árpád helytörténeti kutató munkásságát, valamint a Tatai Dandárzenekar katonazene és a magyar népzene népszerűsítése érdekében végzett munkásságát.

A tájékoztatók sorában a Városházán a tatai civil szervezeteknek nyújtott önkormányzati támogatásokról is szerepelt egy összefoglaló. Városunkban 106 egyesület és 56 alapítvány, közalapítvány működik. Közülük mintegy 80 rendszeres kapcsolatban áll az önkormányzattal, mely számos civil szervezetnek nyújt támogatást. A támogatások összege 2023-ban több, mint 197 millió forint volt, emellett 14 civil szervezet részére 19 alkalommal adott ingyenes közterület használati engedélyt a város.

A képviselők ülésükön tárgyaltak az „Európa Ifjúsági Fővárosa – Tata 2027” elnevezésű pályázatról, a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal 2023. évi tevékenységéről, valamint a felszín alatti és felszíni vizek aktuális állapotáról szóló beszámolókról, és ebben a hónapban is részletes tájékoztatást kaptak az Európai Uniós pályázatokról és a Magyar Kormány által biztosított támogatásokról. A témában Michl József elmondta:- Aláírtuk a kivitelezési szerződést, így indulhat a belterületi kerékpárút fejlesztés és az új körforgalmi csomópont kiépítése az  Oroszlányi út-Új út-Fényes fasor találkozásánál. Előkészület alatt van a Kertvárosi Óvoda építése, illetve zajlik a tervezése annak az 1,4 milliárd forintos csapadékvíz megtartó és elvezető rendszernek is, amely nyolc helyszínt érint majd Tatán.

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete következő ülését a tervek szerint március utolsó szerdáján tartja majd.