Ülésezett a város közlekedési munkacsoportja

Október 20-án a Városházán ülésezett a Helyi Közösségi Közlekedés Munkacsoport, melynek tagjai azt az új buszmenetrendet és vonalhálózati tervet tekintették át, mely már a korábban beérkezett lakossági észrevételek, vélemények beépítésével készült el.

Az elmúlt időszakban Tata Város Önkormányzata egyeztetést folytatott a Volánbusz Zrt.-vel a helyi közösségi közlekedés optimalizálásáról, ennek része volt egy új menetrend elkészítése is. Augusztusban ezzel összefüggésben 23 észrevétel érkezett a tataiaktól a tervezett menetrenddel, útvonallal kapcsolatban. Ezeket figyelembe véve hamarosan próbaidőszakot tart majd a közlekedési vállalat, amikor az új, tervezett menetrend szerint fognak járni a helyi járatok. Ezt követően a próbahónap tapasztalatai alapján alakul majd ki a végleges menetrendi változat.

Rigó Balázs alpolgármester a Városházán elmondta: – Több mint egy éve működik a Helyi Közösségi Közlekedés Munkacsoport, az egyeztető testület tagjai a Volánbusz szakértői, önkormányzati képviselők, valamint a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal munkatársai. Az a célunk, hogy egy, a tataiak igényeinek jobban megfelelő, kihasználtabb és racionálisabban működő helyi közösségi közlekedést tudjunk biztosítani, hiszen azt látjuk, hogy 2019 óta jelentős mértékben, két és félszeresére nőttek azok a költségek, amelyek az önkormányzatnál megjelennek a Volán helyi járatainak működtetésében. Ez 47, 5 millió forint volt 2019-ben ám jelenleg már több, mint 120 millió forintot fizet erre évente az önkormányzat a költségvetéséből, ugyanakkor a másik oldalon a kihasználtsági adatok folyamatos csökkenést vagy stagnálást mutatnak. Ezen a helyzeten szeretnénk változtatni és jobban az igényekhez igazítani a helyi közlekedés vonalhálózatát, valamint menetrendjét – nyilatkozott Tata alpolgármestere.

Az új menetrend tesztje novemberben fog elkezdődni, várhatóan december közepéig tart, s ezt követően a próbahónap során beérkező újabb lakossági vélemények, észrevételek beépítésére kerül sor, jövő év januárjától pedig már a végleges új menetrend és vonalhálózat alapján zajlik majd a helyi buszközlekedés. Emellett november 1-én lép életbe a képviselő-testület azon döntése, mely szerint városon belül már csak Agostyán és Tata viszonylatában lehet majd használni a helyi bérleteket a helyközi járatokon.