Ülésezett az önkormányzat humanitárius tanácsa

Március 7-én reggel Michl József polgármester kezdeményezésére a Városházán ülésezett Tata Város Önkormányzat humanitárius tanácsa, amely három fő témában hozott döntéseket.

A humanitárius tanácsot az önkormányzat azzal a céllal hozta létre, hogy segítse és koordinálja az Ukrajnából a háború elől városunkba érkező menekültek ellátását. A tanács hétfői ülésén jelen voltak a Tatai Rendőrkapitányság, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Tatai Városkapu Zrt. a Szociális Alapellátó Intézmény, a Tatai Városgazda Nonprofit Kft., a helyi Vöröskereszt, a Máltai Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitasz és a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal munkatársai. Az egyeztetés fő témája az adományok gyűjtése, a munkahely, az iskolai és egyéb ellátások megszervezése és a szálláshelyek biztosítása volt.

A humanitárius tanács tagjai megerősítették, hogy adományok terén továbbra is tartós és főként azonnal fogyasztható élelmiszereket, valamint tisztító és tisztálkodási szereket várnak, úgy mint: – konzervet, kis kiszerelésű üdítőitalokat, ásványvizet, édességet, higiéniai termékeket, toalett papírt, pelenkát, törölközőt, bébiételeket és evőeszközöket. Az adományokat – melyeket bármely karitatív szervezetnél le lehet adni -központilag a Máltai Szeretetszolgálat tatai székhelyén, a Vasút utca 64. és 64/a. szám alatt gyűjtik, hétfőtől péntekig 8 és 16 óra között. Az adományozással kapcsolatban a 06/34-382-842 telefonszámon is lehet kérni további információkat.

Michl József polgármester a tanács ülését követően elmondta, várják azok jelentkezését, akik magánszemélyként vagy szállásadóként szeretnének részt venni a menekültek elhelyezésében átmenetileg vagy akár hosszabb távon. Ők jelentkezhetnek a menekultsegites@szaitata.hu e-mail címen írásban, vagy telefonon az éjjel nappal hívható 06-30/114-0716-os, illetve a munkaidőben hívható 34/588-638-as számon. A városvezető hozzátette: – Ezeken az elérhetőségeken várjuk azoknak is a jelentkezését, akik önkéntes munkával szeretnék segíteni a háborús menekültek tatai elhelyezését és szívesen vennének részt az ezzel kapcsolatos napi teendők elvégzésében például az adományok szortírozásában, vagy a menekültekkel és a gyermekekkel való napközbeni foglalkozásban.

Az önkormányzat, a felajánlásokon túl a menekültek elhelyezésére a Fényes fürdő területén jelölt ki átmeneti szálláshelyeket, az ezzel kapcsolatos munkák már az elmúlt héten megkezdődtek, a szállások felkészítése a menekültek fogadására folyamatosan zajlik. A város egyeztetett a menekült gyermekek napközbeni ellátásáról is, iskolai, óvodai elhelyezésük biztosított.

Aki a menekültek megsegítését és az ezzel kapcsolatos önkormányzati munkát pénzzel szeretné támogatni, az megteheti az önkormányzat támogatási alapjának számlaszámára történő utalással. Számlatulajdonos: Tata Város Önkormányzata, Számlaszám: 50440016-10030091.