Üléseztek városunk képviselői

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete május 25-én tartotta soros ülését a Városházán, ahol ezúttal 16 napirendi pontban hoztak döntést a képviselők.

A testület rendelet-alkotáshoz kapcsolódó témákkal kezdte munkáját, köztük a 2021. évi költségvetésről szóló önkormányzati rendelet végrehajtásáról valamint az idei évre vonatkozó költségvetés módosításáról szóló előterjesztésekkel. Az önkormányzatoknak minden évben kötelező feladata beszámolni az előző esztendő költségvetéséről, ezzel kapcsolatban Michl József polgármester az ülés utáni sajtótájékoztatóján elmondta: – A 2021-es büdzsé számai közül érdemes kiemelni, hogy több, mint 2,5 milliárd forint helyi adó bevétel folyt be a város kasszájába. Ennek a bevételnek körülbelül 10%-át fizetik magánszemélyek, 90%-a a Tatán működő vállalkozásoktól, cégektől érkezik. Az adókon kívül a bevételeink másik részét a pályázati pénzek teszik ki, a harmadik tétel az egyéb bevételek – például ilyen lehet az ingatlanértékesítés – és mindezek mellett külön bevételi forrást képez az állami támogatás, melynek összege hasonló a teljes adóbevételhez. A kiadások tekintetében a legfontosabb, hogy a kötelező feladatainkat biztonságosan elvégezzük a lehető legmagasabb színvonalon, és ezt követően finanszírozhatunk önként vállalt feladatokat. A 2022-re  vonatkozó költségvetés módosításáról a városvezető úgy nyilatkozott: – Azokat a korrekciókat kellett most átvezetnünk, melyek az idén eddig meghozott döntéseink vagy az állami támogatás változásai miatt voltak szükségesek.

Az ülésen szavaztak a Volánbusz Zrt. autóbusszal végzett helyi személyszállítás közszolgáltatási tevékenységére vonatkozó 2021-es beszámolójáról. Az önkormányzat minden évben nagyságrendileg ötezer diáknak vásárolja meg az autóbusz bérleteket azzal a céllal, hogy a Tatán tanuló gyerekek minél nagyobb számban használják a helyi tömegközlekedési eszközöket. A város az elmúlt évek tapasztalatai alapján havi 5-7 millió forintot fizet ki a Volánbusznak a helyi közösségi közlekedés működtetésére, ezt a kiadást szeretné az önkormányzat csökkenteni, ezért új menetrend tervezetben gondolkodik, melynek megalkotásához külön bizottságot hoztak létre. A bizottság, javaslatait már a közlekedési társaság elé terjesztette annak érdekében, hogy a jövőben javítson a helyi autóbusz közlekedés minőségi és anyagi oldalán.

A gazdasági társaságokhoz kapcsolódó előterjesztések elsősorban a városi cégekhez kapcsolódtak, a képviselők voksoltak a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt., a Tatai Városgazda Nonprofit Kft. valamint a Tatai Öreg-tó Kft. beszámolóiról. Ezt követően az önkormányzat gyermekvédelmi és gyermekjóléti feladatainak ellátásáról és a Tatai Járási Hivatal tavaly végzett gyámügyi és gyermekvédelmi hatósági tevékenységéről szóló tájékoztatók kerültek napirendre. A témáról Michl József úgy nyilatkozott: – Hálás köszönet a bölcsődéink valamint a Szociális Alapellátó Intézményünk munkatársainak, akik ennek a munkának a nagy részét elvégzik, és nagy köszönet a Járási Hivatal gyámügyi osztályának is, hiszen hozzájuk kerülnek azok a problémás ügyek, melyeket sok esetben mi is segítünk kezelni. Tata gyermekbarát város, ezért kifejezetten odafigyelünk arra, hogy a nehezebb sorsú gyermekek ellátásában, támogatásában az anyagiakon túl is tudjunk valamit nyújtani.

A májusi ülésen döntés született a Réti 8-as tóval kapcsolatosan. A tó egy pályázatnak köszönhetően 2015-ben újult meg „A tatai Réti 8-as számú halastó természetes vízi élőhellyé történő rehabilitációja” elnevezésű projekt során. Akkor a halgazdálkodás még nem lehetett része a projektnek, most viszont már van rá lehetőség. Michl József sajtótájékoztatóján elmondta: – Három hónapra kötünk megállapodást a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetségével, a cél, hogy az utánpótlás nevelés érdekében a gyermekek számára hozzanak létre egy horgászhelyet, ahol nyári táborokat szerveznek és megismertetik a fiatalokat a horgászat szépségeivel. Emellett a Réti 8-as tó halgazdálkodási jogának haszonbérbeadására vonatkozóan pályázati felhívást is ki fogunk írni. Tata polgármestere hozzátette: – Az a célunk, hogy ez a terület is folyamatosan megújítva, valamint a halak által javuló vízminőséggel tudja szolgálni a helyi közösséget.

A képviselő-testület ülésén ebben a hónapban sem maradt el a szokásos tájékoztató az Európai Uniós pályázatokról és a Magyar Kormány által biztosított támogatásokról, és szavaztak a testület 2022. II. félévi munkatervéről is. A napirendek sora egy zárt ülés keretében tárgyalt előterjesztéssel ért véget, az Év Közszolgálati Dolgozója Díj 2022. évi adományozásáról. Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete következő rendes ülését várhatóan június utolsó szerdáján tartja majd.