Ünnepi megemlékezéseink az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából

Tata Város Önkormányzata és a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. szeretettel hívja és várja a tataiakat az 1956-os forradalom és szabadságharc
évfordulója alkalmából tartandó idei ünnepi megemlékezéseire.

Az ünnep előestéjén, 2023. október 22-én, vasárnap 18:00 órakor ünnepi megemlékezést és koszorúzást tartunk az Öreg-tó partján lévő kopjafánál. Ünnepi beszédet mond dr. Szerencsi Richárd. 

Október 23-án, hétfőn 9:00 órakor ünnepi megemlékezést és koszorúzást tartunk a körforgalomnál található 1956-os emlékműnél. Beszédet mond Michl József polgármester és Ködmön Kristóf diákpolgármester. 

A forradalom tatai kitörésének évfordulóján, október 26-án, csütörtökön 15:00 órai kezdettel „Kőzetbe hullt levelek” címmel tartjuk a forradalom és szabadságharc tatai szereplőinek felelősség- és áldozatvállalása előtt tisztelgő ünnepi felvonulásunkat, mely a következő emlékhelyeket ejti útba:

Kossuth tér, Tatai Református Gimnázium – dr. Némethi László emléktáblája,
Rákóczi utca – dr. Mészáros Gábor emléktáblája,
Hősök tere – a kommunista diktatúra áldozatainak emléktáblája,
Tópart – 1956-os kopjafa,
Kodály tér – Hősök emlékműve,
Ady Endre utca, rendőrség – 1956-os emléktábla,
Baji út – 1956-os emlékkő.

Egyes helyszíneken az 1956-os hősök leszármazottai mondanak emlékbeszédet. A felvonulás utolsó állomása Baj, az egykori laktanya előtti emlékkő, a Tatai Kistérségi Többcélú Társulás hagyományosan ott tiszteleg az 1956-os forradalom emléke előtt. Ünnepi beszédet mond: Schunder Tibor, Baj polgármestere. A rendőrségtől az egykori baji laktanyáig autóbusz szállítja a résztvevőket, a menethez az útvonal bármely pontján lehet csatlakozni.

November 4-én, szombaton 18:00 órakor a Piarista Rendház dísztermében a Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár Zenekara ad koncertet a nemzeti gyásznap alkalmából.

A megemlékezések programjain közreműködik: Varga Lilla, Mike Ariel, Solecki Szilárd, a Kőkúti Általános Iskola és a Kőkúti Általános Iskola Fazekas utcai tagintézményének diákjai, a Menner Bernát Zeneiskola fúvószenekara Belső Máté karmester vezetésével, Tolcsvay Béla Kossuth-díjas zeneművész, a Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár Zenekara Balázs Attila őrnagy vezetésével, valamint Straub Dorka és Kálmán András, a Tatai Református Gimnázium diákjai.

Október 23.-Meghívó 2023

Október 23.-Plakát 2023