Vándorkiállítás mutatja be Fellner Jakab életútját

Április 27-én a Városháza földszinti aulájában nyitották meg azt a vándorkiállítást, amely a Fellner Jakab emlékév programsorozatának részeként az építész életútját mutatja be.

2022 Fellner Jakab Emlékév városunkban, az építőmester születésének 300. évfordulója alkalmából. A Fellner Jakab Emlékév Bizottság tavaly novemberben a Tatai Várban tartott sajtótájékoztatót, melyen a főbb programokat is ismertették. Az eseménysorozat részeként született meg az a vándorkiállítás, amelynek először a Városháza ad otthont, s amelyet a délelőtt folyamán Tata Város Önkormányzat képviselő-testületének tagjai is megtekintettek. A délutáni megnyitón Rigó Balázs alpolgármester elmondta: – A tárlat egyfajta edukációs célt is szolgál, mivel a molinókat el fogjuk vinni Tata összes oktatási intézményébe. Elsőként még ebben a tanévben, az általános iskolákban, majd azt követően ősztől a középiskolákban láthatják a diákok, pedagógusok és a szülők. A kiállítás elsődleges célja az, hogy minden tatai iskolás gyermek ismereteket szerezhessen általa Fellner Jakabról és munkásságáról. A molinó kiállítás az iskolák mellett több színhelyen látható lesz az év során, többek között a nyári városi nagyrendezvényeken, fesztiválokon, az Új Kajakház Ökoturisztikai Központban és tatai szálláshelyeken.

A Városházán Stegmayer Máté történeti muzeológus mutatta be a Kuny Domokos Múzeum szakmai irányításával létrejött tárlatot. A molinók grafikai munkáit Görözdi Géza végezte, a fotók a Révhelyi Elemér gyűjteményből származnak. Révhelyi Elemér Fellner életének legjelentősebb helyi kutatója volt, aki a tatai múzeumra hagyta több ezres fényképgyűjteményét. A tárlat 11 tablója Fellner Jakab életének 11 fontos fejezetét mutatja be, felölelve a teljes életművet. A tablók szakmai szövegét a Kuny Domokos múzeum munkatársai fogalmazták meg.

A tatai Fellner Jakab Emlékév programjában az év során szerepeltek már előadások és elindult egy városnéző sétasorozat is. Az év hátralévő részében a szervezők júniustól négy szakmai konferenciát rendeznek majd, a konferenciákon hallható előadásokból pedig tanulmánykötetet fognak megjelentetni. Július 24-én emlékmisét tartanak, a rákövetkező héten a Magyar Postával együttműködésben Fellner emlékbélyeget és bélyegzőt lehet váltani, s elkészül egy Fellner emlékérem is. A programokhoz kapcsolódni fog az idei Barokk Fesztivál, az őszi Ars Sacra Fesztiválon koncerteket szerveznek, év végén pedig várhatóan egy dokumentumfilmet is bemutatnak a témában.

Az emlékév programjairól tájékozódhatnak Tata Város és a Kuny Domokos Múzeum Facebook oldalain, a Tatai Televízióban, a Tatai Városkapu újságban valamint a barokk építész nevét viselő és az emlékévnek szentelt helytörténeti közösségi oldalon, mely az önkormányzat, a tatai múzeum és a Fellner Jakab Kulturális Egyesület együttműködésével és szakmai támogatásával működik.