Angolkert Malomkert – Angolkerti rehabilitáció III. üteme

Angolkert Malomkert – Angolkerti rehabilitáció III. üteme
(TOP-1.2.1-16-KO1-2017-00003)

 

Tata Város Önkormányzata a 234/2017. (VI.28.) Tata Kt. határozata alapján a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében pályázatot nyújtott be „Angolkert Malomkert – Angolkerti rehabilitáció III. üteme” címmel.

A TOP-1.2.1-16-KO1-2017-00003 jelű pályázatot 2017.12.20. napon kelt támogatási döntés alapján támogatásra érdemesnek ítélték.

 

A projekt időtartama:
Kezdőnapja:                                                   2018.04.01.
Fizikai befejezésének tervezett napja:           2023.06.30.

A projekt finanszírozása:
Támogatás:                                         595.308.528,- Ft
Önerő:                                                  58.385.514,- Ft
Projekt összköltsége:                          653.694.042,- Ft
Támogatási szerződés aláírása:          2018. 01. 31.

A projekt célja:

A projekt célja a látogatók elé tárni egy olyan helyi adottságokra épülő, kulturális attrakciót, amely akár egymaga, akár az Angolpark és a környék többi látnivalójával (pl. Öreg-tó, Cseke-tó, Kiskastély stb.), vagy Tata más turisztikai attrakciójával (pl. Tatai vár, Eszterházy-kastély, Fényes Tanösvény stb.) összekapcsolódva többnapos programlehetőséget kínál minden korosztály számára, erősítve ezáltal a város turisztikai vonzerejét, valamint formálva a településimázst. A fejlesztés illeszkedik a felhívás céljaihoz: lehetővé teszi a térségbe utazó turisták tartózkodási idejének növelését, illetve hozzájárul a megye, a járás és a város turizmusára is jellemző szezonalitás csökkentéséhez, értékes és vonzó programot kínálva a turisztikai szezonon kívül eső időszakokban is a városba látogató turisták számára.

A projekt tartalma:

A „vizek városának” nevezett Tata történelméhez szorosan kapcsolódik a malomipar, az Angolkert pedig a város egyik legegyedülállóbb turisztikai attrakciója. A gazdag kulturális és ipartörténeti örökséget szem előtt tartva döntött úgy a település önkormányzata, hogy az Angolkert rehabilitációjának III. ütemében felújításra és turisztikai célú hasznosításra kerül a hosszú évek óta nem látogatható Jenő-malom és malomudvara. Az angolkerti Malomkert létrehozásával a tatai molnárélet emlékei egy látogatóbarát, élményelemekkel gazdagított kulturális és turisztikai attrakció keretében látogathatóak.

A fejlesztés a Komárom-Esztergom Megye Területfejlesztési Stratégiai és Operatív Programjának turisztikai programjában meghatározott tematikus kínálatok közül az Által-ér térségi komplex turisztikai kínálat intézkedésbe illeszkedik.

A fejlesztési koncepció alapján egy körbekerített, belépőjeggyel látogatható élménypark épült a volt Kristály fürdő és a Jenő-malom területén.

A műemléki védettségű Jenő-malom esetében helyreállításra került a padlóburkolat, valamint az eredeti malomszerkezet, amelyen próbaőrlések is végezhetők. Az épület minden helyisége a kiállítás része. A belső, központi helyiségben egy interaktív tér keretében a tatai malmok belső működését, munkafolyamatait lehet megismerni. A Malomkertből a földszinti molnárlakásba érkezve először a felújításra kerülő szabadkéményes konyhába juthatunk. A bejárattól jobbra található helyiségben a molnárok mindennapi életéről készült ismeretterjesztő film pereg, míg a balra eső, közlekedő helyiség a malom belsejébe vezet át.

A látogatóközpont egész évben várja az érdeklődőket, vasárnapokon és ünnepnapokon is (szünnap: hétfő). A fejlesztés fő célcsoportjai a családok és az iskoláskorú csoportok. Elsődlegesen a hazai, régión belüli, illetve kívüli vendégek alkotják a célcsoportot, másodlagosan azonban megjelennek a külföldi célcsoportok is.

További információ az alábbi linken érhető el:

https://tataiangolkert.hu/attrakcio/

Letölthető dokumentumok