Tata Kossuth tér városközpont értékmegőrző rehabilitációja

Tata, Kossuth tér városközpont értékmegőrző rehabilitációja
KDOP-3.1.1/A-09-2f-2011-0001

Tata Város Önkormányzata 2011-ben pályázatot nyújtott be a Közép-dunántúli Regionális Operatív Program keretében konzorciumi partnereivel (Cash-Trade Kft, a Gottwald Kft, a Nagykerti Kft és a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt.). A KDOP-3.1.1/A-09-2f-2011-0001 jelű pályázatot 2012. januárjában 678.932.673,- Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélték.

A projekt időtartama.

Kezdőnapja: 2014. 03. 03.
Fizikai befejezésének tervezett napja: 2015. 09. 30.

A projekt finanszírozása.
Támogatási intenzitás: 82,09%
Elszámolható költségek: 826.998.817-, Ft
Támogatás: 678.932.673-, Ft

A projekt tartalma:

a Kossuth tér és a hozzá kapcsolódó utcák (Komáromi utca, Bercsényi utca, templom melletti szervizút) fejlesztése, felújítása

a kapcsolódó épületek beruházásai:

Bercsényi utca 1.-szolgáltatóház, játszóház, ifjúsági ház kialakítása

Kossuth tér 17.- kávézó-cukrászda vállalkozói részvétellel

Kossuth tér – hírlappavilon megújítása vállalkozói részvétellel

Komáromi u. 1. – kályhakiállítás vállalkozói részvétellel

A projekt összefoglalása.

A pályázatban a Kossuth tér városközpont fejlesztése a történelmi műemlékek megőrzésének jegyében történik. A városközpont közlekedésének fejlesztéséhez a tér, az utak, járdák burkolatát ki kell cserélni, esztétikus, a történelmi hangulathoz illő és biztonságot, nyújtó közvilágítást kell kialakítani. A közvilágítás jelentős bővítésére kerül sor, mely a közbiztonság növelését is szolgálja, ugyanúgy, mint a videóval támogatott őrző-védőrendszer felszerelése.

A fejlesztés során a zöldfelületek is fejlesztésre, ahol lehet megőrzésre kerülnek.

A téren megjelenik a tatai hagyományokhoz kapcsolódó vízi látványosság, egy ivókút. Új forgalomszervezés kerül kialakításra, a parkolás egy részét az elfogadott parkolási koncepcióval összhangban a tér közelében, de azon kívül létrehozott új parkolókba terelik.

Az önkormányzati tulajdonában levő volt Fischer Ház (Bercsényi utca 1.) Ifjúsági és Közösségi Házzá alakul. Az épület egyik részében kerül kialakításra és felszerelésre egy játszóház változatos készségfejlesztő játékokkal felszerelve. Az épület a játszóházon kívül egy ifjúsági tanácsadó irodának, valamint egy rendezvény teremnek is helyt ad majd. Az átalakítás során egy városmarketing iroda léthozására is sor kerül, mely a városfejlesztés és a városmarketing tevékenységek számára nyújt megfelelő színteret. Emellett egy nyilvános illemhely is kialakításra kerül. A Bercsényi utca 1. szám alatt kialakításra került egy szolgáltató ház, mely vállalkozók, közszolgáltatók részére bérlehető.

Felújításra kerül a téren található műemlék, az Immaculata szobor. A tér kialakítása biztosítja a piactéri funkciót, a vendéglátóhelyek, szolgáltató helyek bővítését a vállalkozói szféra bevonásával biztosítja a projekt. Maga a tér fejlesztése is helyet biztosít ahhoz, hogy a kereskedelmi, vendéglátóhelyek kitelepedjenek a térre.