Klímastratégia (2018-2030)

Tata Város Önkormányzata a 181/2018. (V.31.) Tata Kt. határozata alapján a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében pályázatot nyújtott be „Helyi klímastratégia átdolgozása és klímatudatosságot erősítő szemléletformálás Tata térségében” címmel. A KEHOP-1.2.1-18-2018-00176 azonosító számú pályázatot a 2019.11.26. napon kelt támogatási döntés alapján támogatásra érdemesnek ítélték.

A projekt keretében  a Klímabarát Települések szövetsége által kidolgozott módszertan alapján, a projekt megvalósítás kezdetétől a települési/térségi szereplők aktív bevonásával elkészült a klímastratégia, amely a klímaváltozás mérséklése mellett kiemelt hangsúlyt fektet a klímaváltozáshoz való alkalmazkodással kapcsolatos cselekvési irányok meghatározására is. A projekt átfogó célja ugyanakkor az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, a kockázatmegelőzés és -kezelés előmozdítása, a környezetvédelem és az erőforrás-felhasználás hatékonyságának növelése, valamint az energia- és klímatudatosság elterjesztése volt a lakosság körében.

Ennek jegyében azon túlmenően, hogy a stratégiát három alkalommal vitatta meg az ebből a célból létrehozott klímaplatform, számos programra is sor került a szemléletformálás jegyében. Klíma workshopokat szerveztünk civileknek, az önkormányzat munkatársainak és pedagógusoknak egyaránt, és pályázatokat (rajzpályázat, fotó- és logópályázat, térségi diáknap általános és középiskolás tanulóknak) is meghirdettünk, melyek az alkotás folyamatán keresztül szólították meg a gyermekeket és a felnőtteket egészen óvodás kortól.

A projekt folyamán a különböző szemléletformáló programelemek megjelentek a helyi nagyrendezvényeken, valamint a Tatai és a Körzeti Televízióban, a Városkapu újságban, illetve online felületeken is nyújtottunk folyamatosan információkat a klímatudatosság jegyében. A különböző tevékenységek körülbelül 3500 embert értek el, a városi kommunikációs felületeken keresztül pedig több tízezret a kampány során.

Letölthető dokumentumok