Dunaszentmiklós

Dunaszentmiklós Község Önkormányzata

2897 Dunaszentmiklós, Petőfi u. 52.

Polgármester: Béger Ákos Imre

www.dunaszentmiklós.hu

Dunaszentmiklós (Niklo) a Gerecse legkisebb (400-at alig meghaladó lélekszámú) települése. Zsáktelepülésnek számít, hiszen csak Tata, Szomód felől rendelkezik kiépített közúti kapcsolattal, míg a Duna-völgy (Neszmély) felé csupán egy rossz minőségű, bár szilárd burkolatú út ereszkedik le. Tatától északkeleti irányban található Dunaszentmiklós, a németajkú, Szomóddal egy körjegyzőséget alkotó település az elmúlt néhány évben kezd új funkcióval megtelni.A közeli gerecsei hegyek turisztikai vonzerejét növelik, míg a határában húzódó (nagyobb részben Neszmély területén telepített) szőlővidék borászati jelentőségét erősíti.
A 10-es főútról Süttő után balra letérve, vagy a Tatáról Szomódon keresztül megközelíthető, a Gerecse-hegység szélén, a Dunára ereszkedő völgyben épült Dunaszentmiklós területe már a római korban is lakott volt. Első középkori említése 1382-ből való. 1529-ben a Bécs felé vonuló török csapatok elpusztították a falut, s a XVIII. századig nem is települt újra. A község mai szerkezete az Esterházy József által 1733-ban idetelepített római katolikus németek építkezési hagyományait idézi. A település katolikus temploma 1911-ben épült neogótikus stílusban. A község megtekintésre érdemes különlegességei a löszfalba vájt, egymástól 10-15 méterre sorakozó lyukpincék, melyek közül a legnagyobbak hosszúsága eléri a 15 métert is. A táj szépsége és a település teljes közművesítettsége külföldi befektetőket is vonzott a faluba: a 150 különböző típusú apartmant magába foglaló és egyszerre mintegy 750 vendéget befogadni képes 5 csillagos „Panorama Residence Duna” holland üdülőfalu építése hamarosan befejeződik, de már az építkezéssel párhuzamosan is fogadta a vendégeket.
Dunaszentmiklós határában található a 427 m magas Nagy-Somlyó, amely – barlangjával együtt – a Gerecsei Tájvédelmi Körzet fokozottan védett területe. A közeli erdők a fekete gólya fészkelő helyeként ismertek, a hegylábi legelők pedig számos ragadozó madár táplálkozó területei. Dunaszentmiklósról kiváló túrák tehetők mind a Központi-Gerecse irányába, mind pedig a hegység legnyugatibb pontját jelentő Kőpite felé.