Tata

Tata Város Önkormányzata

2890 Tata, Kossuth tér 1.

Polgármester: Michl József

www.tata.hu

Tata, a Dunántúl északi részén, a Bécset Budapesttel összekötő M1-es autópálya mellett fekszik, 8 km-re a megyeszékhelytől, Tatabányától. A Gerecse hegység nyugati lábánál, a Vértes hegység ölelésében található közel 25 000 lakosú város, gazdag múltra tekint vissza.
A város melegvizű forrásai, a kedvező természeti körülmények évezredekre nyújtják vissza a település történetét. Már az őskorban lakott hely volt, ezt bizonyítják a volt piarista gimnázium alatt talált leleltek is. Tiszta forrásaival, hatalmas tavaival, csörgedező patakjaival vívta ki magának az országosan is elismerő címet. Több régi forrás indult meg ismét, és teszi Tatát szó szerint is a „Vizek Városává”.

A rómaiak alakították ki az Öreg-tavat, Zsigmond király pedig reneszánsz várat építtetett a partjára. Ezt a várat használta Hunyadi Mátyás is, elsősorban pihenőlaknak.
Az Esterházy család több mint 200 éves uralma idején alakult ki Tata barokkos arculata. Fellentári Fellner Jakab városi főépítész tervei alapján épült többek között a Szent Kereszt-plébániatemplom és az Esterházy-kastély.
Tata ma is sok látnivalóval büszkélkedhet: a Kálvária-kápolna, a víztorony, a Kapucinus-templom, az Öreg vár, az Esterházy-kastély, a vízi vágóhíd. Főbb látnivalók közé sorolható, az Angolkert, a Kiskastély, és a Pálma ház (mely rendezvényházként működik), valamint az 1510-ben Tatán lezajlott országgyűlés emlékét őrző Harangláb is.
A közigazgatásilag Tatához tartozó Agostyán határában elhelyezkedő arborétum valóságos gyöngyszeme a gerecsei tájnak.
Tata minden évben színes programokkal várja az ide látogató turistákat. Ilyen program a Tatai Sokadalom, a Víz Zene Virág fesztivál, Barokk fesztivál, a szabadtéri színpadon rendezett nyári színházi napok. Ősszel pedig az Öreg- tavi Nagy Halászat és a Vadlúd Sokadalom várja az idelátogatókat.
Tata népszerű a sportolók körében is, az Olimpiai Edzőtáborban készülnek fel olimpikonjaink a versenyekre. Az Öreg-tó a vízi sportok szerelmeseinek paradicsoma, ahol kajak-kenu szakosztály, evezős klub és vitorlás egyesület is működik.
2002. májusában Tata délnyugati határában létesült a Tatai Ipari és Logisztikai Park. A 110 hektáros területen a jó elhelyezkedés – M1-es autópálya, 1-es főút, nemzetközi vasútvonal és a Duna közelsége-, az infrastruktúra kialakíthatósága és a rendelkezésre álló nagy terület révén kiválóan alkalmas önálló termelő-, szolgáltató- vagy beszállító vállalkozások megtelepülésére.