A Komárom-Esztergom megyei 01. választókerület jelöltjei

Korábban már hírt adtunk arról, hogy az országgyűlési képviselők választásáról szóló 2011. évi CCII. törvényben foglaltak figyelembevételével a 2014. április 6. választást követően az országgyűlési képviselők száma 199 fő lesz, melyből 106 országgyűlési képviselőt közvetlenül, egyéni választókerületben, míg 93 országgyűlési képviselő országos listáról jut be a parlamentbe.

 

A jelentős számú mandátumcsökkentés kihat megyénk választókerületeire is, hiszen a korábbi öt helyett, idén három választókerületben szavazhatunk. – mondta dr. Kórósi Emőke. Ezen választókerületek: 01. tatabányai székhely, 02. esztergomi, míg a 03. számú komáromi székhelyű. Tata – Baj, Vértesszőlős, Tatabánya és Szárliget mellett – a Komárom-Esztergom megyei 01. számú országgyűlési egyéni választókerületbe tartozik.

2014. március 3-án 16.oo órakor lezárult a jelöltállítás határideje. A Tatabányán működő 01. számú Országgyűlési Egyéni Választókerület Választási Bizottsága a március 6-i ülését követően 17 képviselőjelöltet vett nyilvántartásba. Eszerint az április 6-i választáson ebben a választókerületben az alábbi személyek szerepelnek az egyéni képviselők választására szolgáló szavazólapon. A sorrendben csak akkor lesz változás, ha a választásokig valamelyik jelölt visszalép, vagy egyéb probléma merül fel.

 

A jelöltek:

1. Tokaji Attila – Jólét és Szabadság Demokrata Közösség

2. Bihari Ervin – MCF Roma Összefogás Párt

3. Tóth-Fekete Tamás Károly – Szociáldemokrata Párt

4. Barczi Zsófia – Magyarországi Szociáldemokrata Párt

5. Gutai Zsolt – Lehet Más a Politika

6. Pintér Réka – Sportos és Egészséges Magyarországért Párt

7. Lévai István – Magyarországi Cigánypárt

8. Majer Zsuzsanna Éva – Negyedik Köztársaság Párt

9. Bencsik János – FIDESZ- Magyar Polgári Szövetség (Kereszténydemokrata Néppárt)

10. Juhász Zoltán Ákos – Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt

11. Mayer Péter – Zöldek Pártja

12. Pachl Tamás – A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt

13. Petrik Tímea – Magyar Munkáspárt

14. Vágó Sebestyén – Jobbik Magyarországért Mozgalom

15. Béres István – Összefogás Párt

16. Farkas Andrea – Keresztény Magyarok Szövetsége

17. Lukács Zoltán – Magyar Szocialista Párt (Együtt- A korszakváltók Pártja, Demokratikus Koalíció, Párbeszéd Magyarországért Párt, Magyar Liberális Párt)

 

Néhány fontos választási momentum:

 

– A választási értesítőből, amelyet a polgárok postai úton megkaptak, továbbá részletes információt kaphatunk arra vonatkozóan is, hogy mi a teendő, ha a szavazás napján nem tartózkodunk a lakcímünk szerinti szavazókörben (átjelentkezés), vagy éppen Magyarországon van a lakcímünk, de külföldön tartózkodunk, vagy mozgásunkban történt gátoltság miatt nem tudunk elmenni a szavazóhelyiségbe. Amennyiben a szavazó április 6-án nem tartózkodik a magyarországi lakcíme szerinti szavazókörben, de hazánk más településén kíván élni szavazati jogával, úgy április 4-én, 16 óráig történő beérkezéssel, átjelentkezésre irányuló kérelmet (levélben, vagy személyesen) nyújthat be a lakcíme szerinti választási irodához.

Tatán ez a Kossuth tér 1. szám alatti hivatal.

Április 6-án külföldön tartózkodók esetében amennyiben valaki magyarországi lakcímmel rendelkezik, de a szavazás napján külföldön tartózkodik, úgy március 29-ig kérelmet nyújthat be szintén levélben, vagy személyesen a lakcíme szerinti választási irodához. A külképviseleti névjegyzékbe történő felvételre, s ezáltal a választópolgár Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain adhatja le a lakóhelye szerinti egyéni választókerületi jelöltre és a listára a szavazatát.

 

– A mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt gátolt választópolgár nyújthat be. A kérelemnek április 4-én 16 óráig meg kell érkeznie a helyi választási irodához.

A kérelmet a választópolgár meghatalmazott útján is benyújthatja.

 

Az a választópolgár, aki nem kapta meg a Nemzeti Választási Irodától az értesítőt, kérem, keresse fel a lakóhelye szerinti választási irodát (levélben vagy személyesen), mint ahogy az előzőekben is említettük, Tatán a Helyi Választási Iroda a Kossuth tér 1. sz. alatt működik.

 

A fentiekben ismertetett kérelmekhez szükséges nyomtatványok a www.tata.hu városi honlapon is elérhetők, illetve az átjelentkezéssel történő szavazáshoz és a külképviseletei névjegyzékbe történő felvételre irányuló kérelem nyomtatványa a www.valasztas.hu keresztül is elérhető.

 

T a t a, 2014. március 07.

 

Dr. K ó r ó s i Emőke

jegyző, HVI vezető