Friss hírek a választásról

Áder János köztársasági elnök a 16/2014.(I.20.)KE határozatával az országgyűlési képviselők 2014. évi általános választását 2014. április 6. napjára tűzte ki. Az országgyűlési képviselők megválasztása egy fordulóban, április 6-án, vasárnap 6.oo órától 19.oo óráig terjedő időtartamban kerül sor.

 

Az országgyűlési képviselők választásáról szóló 2011. évi CCIII. törvényben foglaltak figyelembevételével az április 6-i választást követően az országgyűlési képviselők száma 199 fő lesz, melyből 106 képviselőt közvetlenül, egyéni választókerületből választunk, míg 93 országgyűlési képviselő országos listáról jut be a parlamentbe.

Az egyéni választókerületben az a jelölt lesz országgyűlési képviselő, aki a legtöbb érvényes szavazatot megkapta.

Az egyéni választókerületben képviselőjelölt:

párt jelöltjeként, vagy
független jelöltként indulhat.

Két vagy több párt közös jelöltet is állíthat. Egy személy azonban csak egy egyéni választókerületben fogadhat el jelölést.

A jelöléshez legalább 500 választópolgár ajánlása szükséges, melyet február 17. és március 3. napja közötti időszakban a választási iroda által hitelesített ajánlóíven – nem kopogtatócédulán! – lehet megtenni.

 

A Nemzeti Választási Iroda február 7. és február 17. napja között értesítőt küld a választópolgárnak a szavazóköri névjegyzékbe vételéről, mely a legfontosabb személyes adataink, választási tudnivalók mellett tartalmazza, hogy mikor lesz a választás, s melyik szavazóhelyiségben adhatjuk le szavazatainkat. Aki ezen időtartam alatt nem kapja meg az értesítőt, az jelentkezzen a helyi választási irodában. Magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgár egy egyéni választókerületi jelöltre és egy pártlistára szavazhat.

Magyarországi lakóhellyel rendelkező és kérelemre az országgyűlési választáson a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgár egy egyéni választókerületi jelöltre és egy nemzetiségi listára, ennek hiányában egy pártlistára szavazhat.

Magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar választópolgár egy pártlistára szavazhat, melyet levélben tehet meg. E levélben szavazók legkésőbb március 22-ig kérheti a Nemzeti Választási Irodától regisztrálásukat. Amennyiben Ön április 6-án nem tartózkodik a magyarországi lakcíme szerinti szavazókörben, de Magyarország más településén van, úgy április 4-ig, 16.oo óráig történő beérkezéssel, átjelentkezésre irányuló kérelmet (levélben, vagy személyesen) nyújthat be a lakcíme szerinti választási irodához. Amennyiben Ön magyarországi lakcímmel rendelkezik, de a szavazás napján külföldön tartózkodik, úgy március 29-ig kérelmet nyújthat be a külképviseleti névjegyzékbe történő felvételre, s ezáltal a választópolgár Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain adhatja le a lakóhelye szerinti egyéni választókerületi jelöltre és a listára a szavazatát.

 

A választási kampány 2014. február 15 – április 6. 19.oo óra közötti időtartamban folytatható.

 

 

T a t a , 2014. január 20.

 

 

Tata Város Helyi Választási Iroda