Szavazókörök és egyéb tudnivalók az országgyűlési választásokkal kapcsolatban

Korábban már adtunk információt arról, hogy a Nemzeti Választási Iroda eljuttatta a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok részére az értesítőt. Ezen értesítő a választópolgár személyes adatain kívül tartalmazza, hogy április 6-án a lakcíme szerint melyik szavazókörben adhatja le szavazatát. Kérem, ezt alaposan tanulmányozza át mindenki, hiszen Tatán változtak a szavazókörök területi beosztásai. Korábban voltak a városban olyan szavazóhelyiségek, melyeknek helyet adó épületek a legutóbbi választás óta értékesítésre kerültek, így ezen területen élők – elsősorban a felső tatai városrész érintett – most máshol adhatják le voksaikat.

A mellékletben ismertetjük, hogy Tatán hol működnek a szavazókörök, s mely utcák tartoznak egy-egy körhöz.

— Az értesítőből továbbá részletes információt kaphatunk arra vonatkozóan is, hogy mi a teendő, ha a szavazás napján nem tartózkodunk a lakcímünk szerinti szavazókörben (átjelentkezés), vagy éppen Magyarországon van a lakcímünk, de külföldön tartózkodunk, vagy mozgásunkban történt gátoltság miatt nem tudunk elmenni a szavazóhelyiségbe. Átjelentkezéssel az a választópolgár szavazhat, aki a szavazás napján Magyarország területén, de a magyarországi lakcíme szerinti szavazókörtől eltérő helyen tartózkodik.

Amennyiben Ön április 6-án nem tartózkodik a magyarországi lakcíme szerinti szavazókörben, de Magyarország más településén van, úgy április 4-ig, 16.oo óráig történő beérkezéssel, átjelentkezésre irányuló kérelmet (levélben, vagy személyesen) nyújthat be a lakcíme szerinti választási irodához, Tatán ez a Kossuth tér 1.sz. alatti hivatal. Április 6-án külföldön tartózkodók esetében: amennyiben Ön magyarországi lakcímmel rendelkezik, de a szavazás napján külföldön tartózkodik, úgy március 29-ig kérelmet nyújthat be szintén levélben, vagy személyesen a lakcíme szerinti választási irodához. a külképviseleti névjegyzékbe történő felvételre, s ezáltal a választópolgár Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain adhatja le a lakóhelye szerinti egyéni választókerületi jelöltre és a listára a szavazatát.

A mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogvatartása miatt gátolt választópolgár nyújthat be. A kérelemnek április 4-én 16.oo óráig meg kell érkeznie ahhoz a helyi választási irodához amelynek a szavazóköri névjegyzékében szerepel, vagy a szavazás napján legkésőbb 15.oo óráig kell a szavazatszámláló bizottsághoz megérkezni. A kérelmet a választópolgár meghatalmazott útján is benyújthatja.

Az a választópolgár, aki nem kapta meg a Nemzeti Választási Irodától az értesítőt, kérem, keresse fel a lakóhelye szerinti választási irodát (levélben vagy személyesen), mint ahogy az előzőekben is említettük, Tatán a Helyi Választási Iroda a Kossuth tér 1.sz. alatt működik. A fentiekben ismertetett kérelmekhez szükséges nyomtatványok a www.tata.hu városi honlapon is elérhetők, illetve az átjelentkezéssel történő szavazáshoz és a külképviseletei névjegyzékbe történő felvételre irányuló kérelem nyomtatványa a www.valasztas.hu keresztül is elérhető.

 

Tata, 2014. február 28.

Dr. Kórósi Emőke jegyző, HVI vezető

 

Mozgóurna iránti kérelem.pdf
Átjelentkezéssel történő szavazáshoz.pdf
Értesítőt nem kaptam.pdf
Külképviseleti névjegyzékbe tört. felvétel.pdf
Szavazókörök Tata.doc