Tájékoztatás a jelöltállításról

Néhány tudnivaló a 2017. október 15-i időközi önkormányzati választások jelöltállításáról

Tata Város Helyi Választási Bizottsága 2017. október 15. napjára (vasárnapra) tűzte ki az időközi képviselői választást lemondás miatt a 3. számú egyéni választókerületben és két lengyel nemzetiségi önkormányzati képviselői helyre.

Az időközi választáson jelöltet – a független jelölt kivételével – csak a Helyi Választási Bizottság által nyilvántartásba vett jelölő szervezet állíthat. A választáson indulni kívánó szervezeteknek az időközi választás kitűzését követően kérniük kell nyilvántartásba vételüket. A közös jelöltet állító jelölő szervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetni magukat.

A mai napig hat jelölő szervezet kérte nyilvántartásba vételét, időbeli sorrendben az alábbiak: Magyar Munkáspárt, Fidesz – Magyar Polgári Szövetség, Kereszténydemokrata Néppárt, JOBBIK Magyarországért Mozgalom, Magyar Szocialista Párt, Demokratikus Koalíció. Tata Város Helyi Választási Bizottsága a felsorolt jelölő szervezeteket nyilvántartásba vette, a bizottság határozatait a www.tata.hu honlapon közzétette.
A lengyel nemzetiségi időközi választásra még nincs nyilvántartásba vett jelölő szervezet.

Az egyéni választókerületi képviselőjelölt állításához szükséges ajánlások számát a helyi választási iroda vezetője állapítja meg a központi névjegyzék szavazást megelőző 58. napi adatai alapján. Egyéni választókerületi képviselőjelölt az lehet, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább 1%-a jelöltnek ajánlott. A 2017. augusztus 21-én kelt határozatban a jelöltállításhoz szükséges ajánlások számát 22 db-ban állapítottam meg.

Az előzőtől eltérően települési nemzetiségi önkormányzati jelölt bejelentéséhez szükséges ajánlások száma 5 db, amit a Helyi Választási Bizottság a választást kitűző határozatában megállapított.

Jelöltet ajánlani ajánlóíven lehet. A választási iroda az igényelt ajánlóíveket legkorábban augusztus 28-án adhatja át a jelölteknek. A képviselőjelöltek szeptember 11-én 16 óráig adhatják le ajánlóíveken összegyűjtött ajánlásaikat.

A 3. számú egyéni választókerületi jelöltre a választópolgárok a 7., a 8. és a 9. szavazókörben adhatják le szavazatukat, mindhárom szavazókör helye a Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium (Tata, Új út 19.). A 3. számú egyéni választókerületben az alábbi utcákban lakcímmel rendelkező választópolgárok szavazhatnak: Aradi vértanúk útja, Csever utca, Hamari Dániel utca, Május 1. út a páratlan oldalon 33-tól végig, Kazincbarcikai utca, Keszthelyi utca a páros oldalon 10-től végig, Pálóczi Horváth Ádám utca, Perczel Mór utca, Szemere Bertalan utca, Thury György utca, Új út a páratlan oldalon 17-től végig, Új út a páros oldalon 42-től végig, Valasek Ferenc utca.

Amennyiben bármely a választást érintő egyéb kérdés merül fel, a Tata Város Helyi Választási Iroda munkatársai hivatali munkaidőben személyesen, vagy az 34/588-663, 34/588-693 vagy a 34/588-641-es telefonszámokon készségesen nyújtanak segítséget, illetve tájékozódhatnak a www.valasztas.hu vagy a www.tata.hu honlapokon.

Dr. Kórósi Emőke jegyző
HVI vezető

Letölthető dokumentumok