Általános tudnivalók a 2018. április 8-i országgyűlési választásról

Áder János köztársasági elnök úr 2018. április 8. napjára (vasárnapra) tűzte ki az országgyűlési képviselők választását.

Tata város a Komárom-Esztergom Megyei 01. országgyűlési egyéni választókerületbe tartozik, Tatabánya, Baj, Szárliget és Vértesszőlős településekkel együtt.

A választópolgárok egyéni jelöltre és országos listára szavazhatnak. A Magyarországon elismert nemzetiséghez tartozó magyar állampolgárok választásuk szerint pártlista helyett nemzetiségi listára szavazhatnak.

A JELÖLTEK

Az országgyűlési választáson a cikk megírásának napján (2018. március 28-án) 12 képviselőjelölt szerepelt a szavazólapon. A jelöltek az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Bizottság által lebonyolított sorsolásnak megfelelően az alábbi sorrendben kerülnek feltüntetésre a szavazólapon:

Fülöp Péter Ferenc    SZP

Fekete Miklós    MSZP, PÁRBESZÉD

Szalay László Gábor    MIÉP

Bencsik János    FIDESZ, KDNP

Dr. Jakics Mónika Zsuzsanna    Független

Estók Endre    IRÁNYTŰ

Barna Alexandra    MKKP

Novák László    MOMENTUM

Boda Bánk László    JOBBIK

Szücs István    MUNKÁSPÁRT

Körtvélyfáy Menyhért    LMP

Czinege Balázs    NEMZET ÉS BÉKE

Ha a jelöltek valamelyike kiesik, a neve a szavazólapról kihúzásra kerül és a választópolgárok erről tájékoztatást kapnak a szavazóhelyiségben.

A SZAVAZÁS NAPJA:  2018. április 8., vasárnap

A szavazás 6.00 órától 19.00 óráig tart.

A 19.00 órakor sorban álló választópolgárok még szavazhatnak.

A NÉVJEGYZÉK

A választópolgárok a névjegyzékbe történt felvételükről értesítést kaptak a Nemzeti Választási Irodától. Az értesítésben szerepel a szavazókör címe, ahol a választópolgár a szavazatát leadhatja. Az a választópolgár, aki nem kapott értesítőt, vagy az értesítőjét elvesztette, a Helyi Választási irodától kérheti – a személyazonossága igazolását követően – az értesítő pótlását. Az értesítő bemutatása a szavazóhelyiségben nem feltétele a szavazásnak.

A SZAVAZÁS HELYE

A tatai választópolgárok 24 szavazókörben adhatják le szavazatukat, a szavazókörök listáját a tata.hu weboldalon megtekinthetik.

Felhívom a figyelmet, hogy a 22. szavazókör helyszíne megváltozott, a szavazókör új címe Tata, Agostyáni u. 77., a TANÉP Kft. épülete (a korábbi helyiség a KEMOBIL Kft. Tata, Agostyáni u. 81. szám alatti épülete volt). Az értesítés már a szavazóhelyiség új címét tartalmazza.

Felhívom továbbá a Honvéd utcai választópolgárok figyelmét, hogy szavazatukat a korábbi 23. szavazókör (Güntner-Tata Kft. székháza) helyett a 21. szavazókörben a Jázmin utcai iskola épületében adhatják le, így már nem kell a vasúti felüljárón átkelni. Az érintettek az értesítőt már a fentiek szerint kapták meg.

Tájékoztatom a 2. és 3. szavazókörbe tartozó választópolgárokat, hogy a Menner Bernát Alapfokú Művészeti Iskolában (Tata, Fazekas u. 47.) lévő szavazóhelyiségeket az udvar felől lehet megközelíteni a főbejárat lezárása miatt. Az udvar felől a bejárat akadálymentes.

A SZAVAZÁS

A névjegyzéken szereplő választópolgár személyesen szavazhat, a szavazóhelyiség címe a választópolgárnak küldött értesítőben szerepel.

Ha a választópolgár a szavazás napján Magyarországon tartózkodik, de nem Tatán 2018. április 6-án pénteken 16.00 óráig nyújthat be átjelentkezési kérelmet a Helyi Választási Irodához.

Ha a választópolgár a szavazás napján Tatán tartózkodik, de másik szavazókör területén, jogosult átjelentkezési kérelem benyújtására. Ez esetben a szavazás helyszíne a Tata, Bercsényi u. 7. szám alatti szavazókör lesz.

Ha a választópolgár külföldön tartózkodik a szavazás napján, 2018. március 31-ig volt lehetősége külképviseleti névjegyzékre jelentkezni.

A SZAVAZÁS MÓDJA

A szavazást megelőzően a választópolgárnak igazolnia kell személyazonosságát és személyi azonosítóját, vagy lakcímét.

A személyazonosság igazolására szolgáló okmányok:

– magyar személyazonosító igazolvány (régi típusú, könyv formájú magyar személyazonosító igazolvány vagy magyar ideiglenes személyazonosító igazolvány is elfogadható),

–  magyar útlevél (magyar ideiglenes útlevél is elfogadható),

–  magyar vezetői engedély (jogosítvány).

A személyi azonosító igazolására szolgáló okmányok:

– lakcímkártya,

– hatósági bizonyítvány vagy

– személyazonosító jelről szóló igazolás.

A lakcím igazolására szolgáló okmányok:

– lakcímkártya (a lakcímbejelentésről szóló átvételi elismervény),

– régi, könyv alakú személyazonosító igazolvány, ha tartalmazza a lakcímet.

Fontos, hogy az egyes okmányok igénylése során kapott átvételi elismervény (A4-es nyomtatott lap) nem alkalmas a személyazonosság igazolására!

A választópolgár a fentiek igazolása után megkapja a lebélyegzett szavazólapot és a borítékot, melyek átvételét aláírással igazolja a névjegyzéken.

Szavazni a jelölt, illetve a lista melletti körbe írt, két egymás metsző vonallal (pl. X vagy +) lehet.

A szavazólap kitöltésében a választópolgárt segítheti az általa választott segítő, vagy ha ilyen személy nincs jelen, akkor a szavazatszámláló bizottság két tagja. A segítség nem irányulhat a szavazó befolyásolására.

A szavazást követően a szavazólap a borítékba helyezhető. Ezt követően a szavazólapot a szavazóurnába kell helyezni.

Ha a szavazás napján a választópolgár egészségi állapota, vagy fogyatékossága miatt nem tud személyesen megjelenni a szavazóhelyiségben mozgóurnát igényelhet.

Mozgóurnát legkésőbb 2018. április 6-án (pénteken) 16 óráig a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodától, a szavazás napján (április 8-án, vasárnap) 15 óráig pedig a szavazatszámláló bizottságtól lehet igényelni meghatalmazott útján, levélben vagy a www.valasztas.hu honlapon. A kérelem meghatalmazottal vagy levélben történő benyújtásához a formanyomtatvány letölthető a honlapról, vagy kérhető a választási irodától.

Mozgóurnával való szavazás esetén a szavazatszámláló bizottság két tagja a szavazás napján felkeresi a választópolgárt az általa megadott címen, ha az a szavazókör területén található.

Átjelentkező választópolgárok esetén a mozgóurnával történő szavazás a város teljes területére kérhető.

Fontos, hogy aki mozgóurnát kért, a szavazóhelyiségben „hagyományos módon” nem szavazhat, kizárólag mozgóurnával!

Amennyiben bármely a választást érintő egyéb kérdés merül fel, a Tata Város Helyi Választási Iroda (2890 Tata, Kossuth tér 1.) munkatársai hivatali munkaidőben személyesen, vagy az 34/588-663, 34/588-617, 34/588-614 vagy a 34/588-641-es telefonszámokon, a 06-34-587-078-as fax számon, illetve a jegyzoititkarsag@tata.hu e-mail címen készségesen nyújtanak segítséget, illetve tájékozódhatnak a www.valasztas.hu vagy a www.tata.hu honlapokon.

 

Dr. Kórósi Emőke

jegyző

HVI vezető

Letölthető dokumentumok