Április 8-án négy évre ismét országgyűlési képviselőket választunk

Áder János köztársasági elnök a 2/2018.(I.11.) KE határozatával tűzte ki az országgyűlési képviselők 2018. évi általános választását 2018. április 8. napjára.

A 199 fős parlament tagjai közül az országgyűlési képviselők választásáról szóló 2011. évi CCIII. törvényben foglaltak figyelembevételével az április 8-i választáson 106 képviselőt közvetlenül, egyéni választókerületből választunk, míg 93 országgyűlési képviselő országos listáról jut be a parlamentbe. Az egyéni választókerületben az a jelölt lesz országgyűlési képviselő, aki a legtöbb érvényes szavazatot megkapta.

A választás egy fordulós, április 8-án, vasárnap reggel 6.00 órától 19.00 óráig lesz lehetőség arra, hogy a választópolgárok lakóhelyük szerint kijelölt szavazóhelyiségben leadhatják voksaikat.

A Nemzeti Választási Iroda február 9. és február 19. napja között értesítőt küld a választópolgárnak a szavazóköri névjegyzékbe vételről, mely a legfontosabb személyes adataink, választási tudnivalók mellett tartalmazza, hogy mikor lesz a választás, s melyik szavazóhelyiségben adhatjuk le szavazatainkat. Aki ezen időtartam alatt nem kapja meg az értesítőt, az jelentkezzen Tata Város Helyi Választási Irodájában, mely munkaidőben a Tatai Közös Önkormányzati Hivatalban, Tata, Kossuth tér. 1. sz. alatt érhető el.

A 106 országgyűlési egyéni választókerületben képviselőjelölt:

-párt jelöltjeként, vagy

-független jelöltként indulhat.

Két vagy több párt közös jelöltet is állíthat. Egy személy azonban csak egy egyéni választókerületben fogadhat el jelölést.

A jelöléshez legalább 500 választópolgár ajánlása szükséges, melyet február 19. és március 5. napja közötti időszakban az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda által hitelesített ajánlóíven lehet megtenni.

Magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgár egy egyéni választókerületi jelöltre és egy pártlistára szavazhat.

Magyarországi lakóhellyel rendelkező és kérelemre az országgyűlési választáson a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgár egy egyéni választókerületi jelöltre és egy nemzetiségi listára, ennek hiányában egy pártlistára szavazhat.

Magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar választópolgár egy pártlistára szavazhat, melyet levélben tehet meg. A levélben szavazók legkésőbb március 24-ig kérhetik a Nemzeti Választási Irodától regisztrálásukat.

Amennyiben a választópolgár április 8-án nem tartózkodik a magyarországi lakcíme szerinti szavazókörben, de Magyarország más településén van, úgy április 6-ig, 16.00 óráig történő beérkezéssel, átjelentkezésre irányuló kérelmet nyújthat be (személyesen, levélben, elektronikus azonosítását követően elektronikusan vagy anélkül elektronikusan) a lakcíme szerinti választási irodához.

Amennyiben a szavazni kívánó magyarországi lakcímmel rendelkezik, de a szavazás napján külföldön tartózkodik, úgy március 31-én 16.oo óráig nyújthat be a külképviseleti névjegyzékbe történő felvételre, vagy módosításra, illetve törlésre kérelmet s ezáltal a választópolgár Magyarország külképviseletein adhatja le a lakóhelye szerinti egyéni választókerületi jelöltre és a  listára a szavazatát.

A választási kampányidőszak 2018. február 17-től – április 8-án 19.00 óráig tart.

Tata , 2018. február 2.

 

dr. Kórósi  Emőke

jegyző, Tata Város Helyi Választási Iroda vezetője