Vitanap és gondolatbörze Tatán

Az „Ifjúság Európai Éve” tatai rendezvényeinek zárásaként „Mi a jövő útja?” címmel Komárom-Esztergom Megyei Ifjúsági Vitanapot és Gondolatbörzét rendeztek a Piarista Rendházban december 12-én. A programot Tata Város Diákönkormányzata, a Pro Dotis Egyesület és Tata Város Önkormányzata szervezte Komárom-Esztergom megye középiskolásai számára.

Az eseményre kilenc csapat jelentkezett a megyei középiskolákból és diákönkormányzatokból. A nap célja az volt, hogy elősegítse a vitakultúra fejlesztését és az ismeretbővítést. A rendezvényen a vitákat a Mathias Corvinus Collegium Vitaakadémiájának vitavezetői irányították. A program megvalósítását a Nemzeti Ifjúsági Tanács és Komárom-Esztergom megye Önkormányzata támogatta.

Dorog, Tata és Tatabánya diákjai vettek részt a tatai rendezvényen, melyen a  következő témák adtak okot az érvek ütköztetésére a közel harminc résztvevő számára: -Atomenergia vagy megújuló energiaforrások hasznosítása? -Európai Egyesült Államok vagy nemzetállamok közössége? -Ember vagy gép? – A mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek és kihívások. A fő témakörön belül egy egységes európai történelem tankönyv bevezetéséről, az önvezető autókról és a nagyvállalatok klímaváltozásban játszott szerepéről zajlott a diskurzus. A helyszínen Rigó Balázs, Tata alpolgármestere köszöntőjében hangsúlyozta:- A cél nem a vitapartnerek legyőzése, hanem meggyőzése, továbbá az, hogy a diákok mind érveléstechnikai eszközökben, mind pedig ismeretekben gazdagodva térhessenek haza az eseményről. Városunk alpolgármestere kifejezte reményét, hogy a viták és azok értékelése, valamint a felkészülés során a résztvevők személyközi és állampolgári, vállalkozói, kommunikációs kompetenciái is fejlődtek.

Az Együtt Európáért Alapítvány munkatársai a „Menni vagy maradni? – Világpolgár vagy lokálpatrióta?” című nyitó előadásukban bemutatták a szervezet tevékenységét, s a fiatalok helyben maradásával kapcsolatos jó példákat, jó gyakorlatokat is ismertettek.

A vitanap lezárását követően a vitavezetők összefoglalták a három szekció munkáját, és értékelték az elhangzott érveket illetve cáfolatokat. Michl József polgármester megköszönte a szervezőknek és a résztvevőknek az értékes napot, és a kulturált vitázáshoz szükséges készséges fejlesztése mellett folyamatos ismeretbővítésre biztatta a diákokat. A program résztvevői ajándékcsomagot kaptak munkájuk elismeréseként, majd egy közös ebédet követően látogatást tettek a Peron Music Tehetséggondozó és Képző Központban, a megújult Esterházy-kastélyban és a Kuny Domokos Múzeumban. Az eseményt a Nemzeti Ifjúsági Tanács a „Kis léptékű programok és események megvalósításának támogatása az Ifjúság Európai Éve 2022. keretében” elnevezésű pályázat segítségével támogatta.

(Cserteg István Ifjúsági referens)