Vizes fejlesztési tervekről rendeztek szakmai találkozót a Városházán

Az Által-ér Vízgyűjtő Helyreállítási és Fejlesztési Szövetség szervezésében rendeztek szakmai találkozót „Jövőtervezés Tata vizes élőhelyein” címmel április 28-án a Városháza dísztermében.

Tata, a 170 országot tömörítő Ramsari Egyezmény által kitüntetett 18 Ramsari Város egyikeként, kiemelt figyelmet fordít vizes élőhelyeinek megőrzésére és fejlesztésére. Az Által-ér Vízgyűjtő Helyreállítási és Fejlesztési Szövetség a Föld Napjához kapcsolódó áprilisi szakmai fórumán azokat az elképzeléseket mutatta be, amelyeknek a tervein jelenleg dolgoznak, és amelyeket széleskörű társadalmi nyilvánosság mellett szeretnének megvalósítani, továbbfejleszteni.  Michl József polgármester, az Által-ér Szövetség elnöke a Városházán úgy nyilatkozott: – A tataiak részéről folyamatos az az igény, hogy időről-időre valamilyen új attrakció, turisztikai látványosság jöjjön létre a városban, ami a tataiaknak szól, és emellett az idelátogatóknak is elnyerheti a tetszését. Ramsari Városként ezért is gondolkodunk azon, hogy milyen fejlesztéseket tehetünk a vizes élőhelyeinken, melyek által a természeti értékeink megőrződnek, ugyanakkor betekintést adnak az ember számára úgy, hogy az egyben kikapcsolódást is nyújtson.

A szakmai találkozón elhangzott előadások elsődleges célja a helyi párbeszéd lehetőségének megteremtése volt, a tervek ugyanis még a kezdeti fázisban vannak, így lehetőség van a módosításukra a közösségi igények, javaslatok alapján. A helyszínen Dr. Musicz László, az Által-ér Szövetség szakmai igazgatója elmondta:- Szeretnénk a tataiakat bevonni három olyan projekt megalkotásába, melyek helyi vizes élőhelyeket érintenek, élőhely-rekonstrukcióval és tanösvényekkel kapcsolatban. Az Öreg-tó délkeleti öblében tervezzük helyreállítani az ott lévő, egykori vizes élőhelyet. Ott egy olyan csónakos tanösvényt alakítanánk ki, ami a játszva tanulás lehetőségét is adja, emellett pedig vízminőség-javítási valamint ökológiai szempontból egyaránt jelentőséggel bír. A másik projekt kezdeményezés a Réti halastavakhoz kötődik, a korábban rehabilitált 8-as tavat már mindenki ismeri, most szeretnénk a további hét tóegységet is helyreállítani úgy, hogy a területen egy nívós, változatos tanösvény jöhessen létre. A harmadik terv a Tatai Fényes Tanösvény fejlesztéséről szól, ott egy lombkorona-sétány szakaszt szeretnénk kialakítani a már meglévő pallórendszer mellet, kihasználva a régi vizes játszótér területét. Musicz László kiemelte: – Mindennek az elején vagyunk, semmi nincs kőbe vésve, pont ez a találkozó lényege, hogy gondolkozzunk együtt, meghallgassuk a véleményeket és ezek ismeretében tervezzünk tovább.

Az eseményen Dr. Musicz László, az Öreg-tavon tervezett lagúna koncepciójáról és a Fényes Tanösvény fejlesztési elképzeléseiről, Dukay Igor természetvédelmi szakértő pedig a Réti-halastavak rehabilitációjának és új tanösvényének lehetőségéről tartott előadást. A szervezők a szakmai találkozó folytatását is tervezik, később egy újabb körben fogják majd bemutatni az elkezdett terveket, melyekre ismét lehet reagálni, és javaslatokat tenni.

A „Jövőtervezés Tata vizes élőhelyein” elnevezésű szakmai találkozó programja a „Tata környezet- és természetvédelmi jeles napjainak, hagyományainak megőrzése” c. TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2021-02241 azonosító számú projekt keretében jött létre.